Chinese activist veroordeeld tot zware celstraf

De Chinese mensenrechtenactivist Chen Guangchen, bekend om zijn protest tegen gedwongen sterilisaties en late abortussen, is gisteren veroordeeld tot vier jaar en drie maanden cel. Volgens Chens team van advocaten was de aanklacht tegen hem verzonnen en slechts bedoeld om hem onschadelijk te maken.

Chen (34) werd op 11 maart gearresteerd toen hij aangifte wilde doen wegens mishandeling van een familielid door onbekenden, die volgens hem waren ingehuurd door lokale autoriteiten. Het persbureau Nieuw China meldde gisteren dat Chen werd aangeklaagd voor vernieling en het „organiseren van een opstand om het verkeer te ontregelen”. In februari hadden medestanders schade aan politieauto’s aangericht en de ruiten van een politiebureau ingegooid tijdens een demonstratie in de oostelijke provincie Shandong.

De blinde autodidact Chen geldt als een van China’s belangrijkste dissidenten. Vorig jaar lieten lokale autoriteiten hem in elkaar slaan, waarschijnlijk omdat hij bekend had gemaakt dat in het district Linyi duizenden illegale sterilisaties en een onbekend aantal gedwongen abortussen hadden plaatsgehad.

Het twee uur durende proces tegen Chen vond vorige week plaats zonder aanwezigheid van zijn advocaten, die waren gearresteerd op beschuldiging van diefstal, zonder dat zij daarvan het bewijs kregen te zien.

De Verenigde Staten hebben in Peking geprotesteerd tegen de „twijfelachtige aanklachten”. Woordvoerder van Buitenlandse Zaken Gonzalo Gallegos sprak de vrees uit dat de arrestatie van Chen en andere activisten „deel uit blijken te maken van een patroon van officiële bedreiging” van mensenrechtenactivisten.

In Peking werd vandaag een Chinese medewerker van The New York Times tot drie jaar cel veroordeeld wegens fraude. Zhao Yan (44) zou het Amerikaanse dagblad hebben verteld over rivaliteit tussen president Hu Jintao en zijn voorganger Jiang Zemin over militaire benoemingen. In september 2004 had de krant geschreven dat Jiang zou terugtreden als legerleider en die taak zou overdragen aan Ju, wat later ook gebeurde.

Zhao, wiens zaak de nodige aandacht trekt in de Verenigde Staten, werd vandaag vrijgesproken voor het lekken van staatsgeheimen. Wel werd hij veroordeeld omdat hij in 2001 20.000 yan (2000 euro) zou hebben aangenomen van een lokale ambtenaar in ruil voor hulp om aan gedwongen heropvoeding te ontkomen. Het is nog onbekend of Zhao in hoger beroep gaat. (AP, Reuters)