Blootsvoets lopen op geld of juwelen

Zakken betekent zoeken. Zeker als alles erin moet. Maar wat te doen op een naturistencamping? Of waar laat iemand die geen beha draagt een sleutel?

De Archport met zoolkluisjes

Wie gekleed is in zwembroek of badpak, vraagt zich af: waar laat ik sleutels, bankpas, en geld? Verstop ze in de zool van een sandaal.

James Bond verstopte een zendertje in zijn schoen in zijn strijd tegen Goldfinger. Richard Reid probeerde een van zijn schoenen aan te steken om het daarin verborgen explosief te laten afgaan. Maar een schoen met opbergruimte is ook voor doorsnee, vredelievende burgers handig. De Archport, vrij vertaald booghaven, is een sandaal met een opbergvakje in de zool. Onder de boog van de voet, midden in beide zolen, zit een ruimte voor bijvoorbeeld creditcards, condooms, tampons, sleutels of geld.

Archport, een eenmansbedrijf uit Fremont, Californië, prijst de ‘functionele’ zomerschoen aan als comfortabel en licht. Maar hij is zwaarder en minder comfortabel dan bijvoorbeeld een standaard model van de bekende sandalenfabrikant Teva (www.teva.com). De zool van de Archport heeft namelijk een middenstuk dat niet gemakkelijk meegeeft, om de inhoud van de sandaal te beschermen.

In de opbergruimte past een soort voetportemonnee. Deze cassette, van een ijzersterke kunststof, heeft twee speciale uitsparingen voor enkele sleutels en bankpassen. Een clip zet de opbergcassette muurvast in een zool.

Hoewel hij in beide zolen past, levert Archport een paar sandalen met slechts één cassette. Voor de andere voet zijn er enkele hermetisch afsluitbare plastic zakjes om bijvoorbeeld bankbiljetten droog en schoon te houden. Beide opbergvakjes zijn verder afsluitbaar met een suède flapje met klittenband.

De verstelbare bandjes van de sandaal zijn eveneens gemaakt van soepel suède met een voetvriendelijke voering aan de binnenkant. De voorgevormde kunststof zool voelt eveneens prettig aan de voet.

Echter, tijdens het lopen geeft de sandaal met die ijzersterke cassette net iets minder mee dan de zool zonder cassette en dat is op z’n minst even wennen.

Ander nadeel: de sandaal is er alleen in de maten klein, medium en groot.

Wie zich over het irritante geklets op de website van Archport heen kan zetten, kan aldaar de sandalen bestellen.

www.archportshoes.com. Voor 44,95 dollar (circa 35 euro) exclusief verzendkosten.

    • Jeroen Pietersma