Apple haalt 1,8 miljoen laptops terug

Computerfabrikant Apple haalt 1,8 miljoen laptops terug. De draagbare computers zijn voorzien van Sony-accu’s die oververhit kunnen raken. De schade voor Sony wordt geschat tussen de 172 en 278 miljoen dollar (tussen de 135 en 217 miljoen euro).

Apple maakte gisteren bekend dat er inmiddels negen meldingen van oververhitting zijn binnengekomen. De actie komt tien dagen nadat Dell 4,1 miljoen laptops had teruggehaald die voorzien waren van vrijwel dezelfde accu’s.

Analisten verwachten niet dat de problemen met de laptops financiële gevolgen zullen hebben voor Apple. Het aandeel Apple steeg gisteren licht op de Nasdaq, het aandeel Sony daalde in Tokio.

De accu’s in de laptops van Apple en Dell komen van een Japanse divisie van Sony. Tijdens het productieproces zijn er metalen deeltjes in de batterijcellen gekomen die kortsluiting kunnen veroorzaken, of erger, vlam kunnen vatten. Apple heeft twee meldingen ontvangen van mensen die lichte brandwonden opliepen door een oververhitte batterij.

Zes gebruikers van laptops van Dell is dit ook overkomen. In tegenstelling tot Dell zijn er geen berichten binnengekomen van Apple-laptops die vlam hebben gevat. Het type accu’s dat gebruikt wordt in laptops is vaker gevoelig voor kortsluiting. Die gevoeligheid heeft vooral te maken met het hoge stroomverbruik van laptops. In mei 2005 haalde Apple ook al 128.000 laptops terug wegens oververhittingsproblemen. De accu’s waren toen gemaakt door het Zuid-Koreaanse LG.

De laptops die Apple nu terughaalt, zijn gemaakt tussen oktober 2003 en augustus 2006. De meeste exemplaren, 1,1 miljoen, werden verkocht in de Verenigde Staten. De overige 700.000 zijn verkocht in het buitenland.

Voor Apple is de actie ingrijpend. Meer dan 30 procent van de in de afgelopen drie jaar verkochte draagbare computers moet terug. De fabrikant raadt zijn gebruikers ondertussen aan de accu te verwijderen en het lichtnet te gebruiken.

Het feit dat Dell twee weken eerder was met het terugroepen van brandgevaarlijke laptops kan volgens analisten schadelijk zijn voor het consumentvriendelijke imago van Apple. De computerfabrikant had de problemen met de accu’s volgens hen eerder naar buiten moeten brengen. (AP, Reuters)

Op https://support.apple.com/ibook_powerbook/batteryexchange/ is te controleren of de accu van uw laptop ontvlambaar is.