Actiegroep: dit is geen incident

Een stichting voor de rechten van dieren heeft gisteren beelden vrijgegeven van dierenmishandeling op Nederlandse veemarkten. „Natuurlijk zal men weer zeggen dat dit incidenten zijn en dat ze zullen optreden”, zei voorzitter Hans Baaij gisteren toen hij op zijn computer beelden liet zien van koeien die in elkaar zakken op Nederlandse veemarkten. „Maar de problemen zijn al oud en er is nooit iets gedaan, er is helemaal geen controle. We stappen naar justitie en dienen nu een aanklacht in tegen deze veemarkten.”

De stichting heeft uitgebreide beelden ontvangen van de veemarkten in Leeuwarden en Utrecht. „Kijk”, zegt Baaij, „bij die koe hangt de navelstreng nog uit de vagina. Koeien mogen helemaal niet getransporteerd worden binnen 48 uur nadat ze hebben gekalfd.” Op andere beelden is een koe te zwak om nog op te staan en een kar in te lopen. Hij wordt er met touwen in gesleept terwijl handelaren met de handen op de rug toekijken. Veel koeien op de beelden zijn nauwelijks in staat te lopen of zelfs te staan, ondanks slaag met een wandelstok of elektrische schokken in de anus. „Wrak vee moet direct naar de noodslacht”, zegt Baaij. Overtreding nummer twee van de veemarkt. Nummer drie zijn koeien met veel te volle uiers.

De Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV) reageert inderdaad zoals Baaij verwacht. De bond verklaarde tegenover het ANP dat de twee veemarkten ten onrechte in het beklaagdenbankje staan „voor incidenten die zij al enige tijd met man en macht proberen uit te roeien”. De bond wijst erop dat in de periode dat de opnamen werden gemaakt ongeveer 60.000 runderen zijn aangevoerd. „In verhouding met dit grote aantal is slechts sprake van een zeer beperkt aantal incidenten.”

Minister Veerman (Landbouw) heeft na Kamervragen de Algemene Inspectiedienst gisteren opdracht gegeven scherper te controleren bij de veemarkten. „Dit mag niet zo”, zei de minister.

Bekijk de videobeelden en foto’s op www.lawandroar.nl

    • Hans van der Lugt