Acrobaat van de hoge noot

Uit zijn trompet kwamen de vurigste tonen. Maynard Ferguson werd beroemd om zijn dubbele hoge C en zijn muziek voor films als ‘Rocky’ en ‘Star Wars’.

Maynard Ferguson (Reuters/PRNewsFoto) Jazz trumpeter Maynard Ferguson has died at age 78 August 23, 2006 at a hospital in Ventura, California according to his associates August 24, 2006. Ferguson, known for his ability to hit blistering high notes, is shown in this undated publicity photograph. NO SALES NO ARCHIVES REUTERS/PRNewsFoto/Maynard Ferguson Music, U.S.A., Inc./Handout (UNITED STATES) REUTERS

Hoge, vurige tonen en om bluswater schreeuwende solo’s. Het spel van de woensdag overleden trompettist Walter Maynard Ferguson was van een zeldzaam en opvallend niveau in de jazz. Zijn uitschieters in de hoogste registers op zijn zelf ontwikkelde hybride trompet, trombone en euphonium leken wel acrobatische buitelingen die niet alleen eindeloos doorgingen, maar bleven overtuigen door hun tomeloze kracht, energie en accuratie.

Vorige maand liet de 78-jarige Maynard Ferguson nog – op zeer vitale wijze – zijn beroemde dubbele hoge C horen tijdens een serie concerten in de legendarische jazzclub Blue Note in New York. Ook nam hij tijdens dit bezoek aan de Amerikaanse oostkust een nieuw album op met zijn Big Bop Nouveau band in de studio. Ferguson overleed na een kort ziekbed in een ziekenhuis in Ventura, Californië, aan de gevolgen van een buikinfectie waardoor lever en nieren niet meer functioneerden.

De in Montreal geboren trompettist begon zijn muziekcarrière al op jonge leeftijd als 13-jarige solist bij het Canadian Broadcasting Company Orchestra. In zijn tienerjaren verhuisde hij naar Amerika, waar hij mee kon spelen in bands van bekende bigbandleiders als Count Basie, Duke Ellington, Dizzy Gillespie en Charlie Barnett. Met zijn moeiteloos gespeelde hoge noten viel hij op; hij werd een ster in het Innovations Orchestra van Stan Kenton. Eind jaren vijftig richtte hij zijn eigen bigband op met invloeden van Basie en Kenton. Daarin speelden onder meer pianist Joe Zawinul en trombonist Slide Hampton.

Na wat mindere jaren, waarin hij om financiële redenen zijn grote bigband moest opheffen en hij een tijd in India en Engeland verbleef, keerde hij begin jaren zeventig terug naar Amerika. Daar omarmde de musicus de toen opkomende jazzrock stijl, waarvan het album Chameleon het resultaat was. Ook schuwde hij commerciële projecten duidelijk niet. Hij vergaarde grote bekendheid met de opnames voor Gonna Fly Now, het populaire thema van de boksfilm Rocky op zijn album Conquistador uit ‘74. Het leverde hem in 1978 een Grammy op, maar jazzpuristen moesten niets hebben van deze ‘smakeloze’ muziek. Ook Ferguson’s muziek voor Star Wars en zijn versie van de Jimmy Webb compositie MacArthur Park, van zijn album M.F. Horn Vol.1, riepen gemengde reacties op. In de jaren tachtig keerde Maynard ‘The Boss’ Ferguson weer terug naar de jazz, na korte tijd de funkband High Voltage te hebben geleid. Zijn Big Bop Nouveau Band was een buigzame formatie waarmee hij graag toerde. Dit najaar zou hij op tournee gaan door Japan.

    • Amanda Kuyper