7 redenen om thuis te blijven

Waar ligt de Spaanse Sahara? kaartlezen Wereldkaart Te koop bij www.wereldaandewand.nl; prijzen variëren Vroeger hingen ze in het klaslokaal: grote wandkaarten waar de meester steden en landen op aanwees. Voor de toets ‘Landen van Europa en hun Hoofdsteden’ kreeg je een blaadje met enkel de contouren van landen, waarin je dan zenuwachtig de namen schreef. Hongarije, dat was toch dat kuikenvormige land ergens rechtsonder? Toen was het een kwelling, maar nu is het weer leuk om zo’n wandkaart onder ogen te krijgen. Sommige exemplaren, bijvoorbeeld de Eenvoudige Wereldkaart van Wolters, een tweede druk uit 1955, zijn zelfs zo mooi dat je ze gemakkelijk als kunst aan de wand kunt hangen. De kleuren fleuren je interieur op. Bij Wereld aan de Wand heb je veel keus. Koop een kaart en verbaas je over de oude topografische namen. Sri Lanka heet nog Ceylon en aan de westkust van Afrika ligt een land dat de ‘Spaanse Sahara’ heet. Goed voor uren turen. (JL)

Heel erg veel schattige dieren

www.cuteoverload.com

„Zijn puppy’s de nieuwe Prozac?” vroeg de San Francisco Chronicle zich een tijdje geleden af. Het lijkt er haast op. De emotionele band met het huisdier wordt ook in het nuchtere Nederland steeds sterker. Uitwassen zoals trouwende honden en delicatessenwinkels voor katten zijn niet langer exclusief voorbehouden aan Amerika en Japan. De Nederlandse oogst van de afgelopen twee maanden: een beautycentrum voor honden en hun baasjes, een ‘pride’parade en missverkiezing voor huisdieren, een glossy magazine over honden. We schamen ons er duidelijk niet meer voor dat we blij worden van het getut met dieren. Nu we die drempel voorbij zijn, kunnen we zonder gène cuteoverload.com bezoeken. Dit weblog verzamelt foto’s van schattige dieren. Honden, katten en konijntjes, maar ook egels, paarden en een enkel reptiel. En schattig zijn ze. Het is volkomen onmogelijk om deze site te bekijken en niet blij te worden. Het dier als anti-depressiva. Er zijn vele websites met schattige dieren te vinden, maar geen van hen heeft zo’n sterke uitwerking op de „aaaaahhh”-reflex als deze. Je kunt zelf ook foto’s opsturen naar de webmaster, en aan de voornamen van de contribuanten te zien zijn er genoeg landgenoten die dat doen. Leuk is ook de lijst met geboden voor schattigheid. Regel 1: Steek je poot omhoog. Regel 7: Iets, in combinatie met een kleinere versie van dat iets, is altijd schattig. Ook bekend als de Paris Hilton-regel. (SJ)

2 politieserie

Baantjer

RTL4, 20.30-22.30u.

Dubbele aflevering (herhaling) van Baantjer-serie, getiteld ‘De Cock en de moord op de middenstip’. Midden in de ArenA wordt het lijk van profvoetballer Edwin Kuijpers gevonden. Hij stond op het punt een transfer naar een Engelse club te maken. Kon iemand uit het elftal zijn jaloezie niet bedwingen? De zaak eist nóg een dode. Men vermoedt dat het om zelfmoord gaat, maar De Cocks geweldige intuïtie doet hem twijfelen.

3 uitmarkt

Uitmarkt 2006 - de opening

Ned.3, 20.30-22.00u.

De Uitmarkt is terug in het centrum van Amsterdam. Op verschillende podia op de Dam, de Nieuwmarkt en aan de Amstel wordt het nieuwe culturele seizoen ingeluid. Vanavond presenteert Dolf Jansen de opening van de markt, met optredens van onder anderen violiste Liza Ferschtman en zanger Daniël Samkalden. Ook in het weekend zendt de publieke omroep delen van het programma van de Uitmarkt uit.

4 film

Confidence

Foley (VS, 2003)Talpa, 20.35-22.30u.

Redelijk geslaagde misdaadfilm met een cast vol grote namen (Andy Garcia, Dustin Hoffman, Rachel Weisz, Edward Burns), een hoog tempo en veel visuele effecten. Om zijn vrienden te wreken papt beroepsoplichter Jake Vig aan met maffiabaas Winston King. Hij belooft hem de grootste zwendel uit de geschiedenis. Dat is het begin van een bloedstollende operatie.

5 leren

Online Cockney woordenboek

www.cockneyrhymingslang.co.uk

Zelfs voor mensen met een talenknobbel is het een lastige taal, Cockney. Het is niet alleen de uitspraak van deze plat-Londense variant op het Engels die Cockney zo lastig maakt; vooral de uitdrukkingen zijn ondoorgrondelijk. Wie de Britse film Snatch kent, heeft kennis gemaakt met de wartaal. In Snatch zegt het karakter Bullet Tooth Tony (Vinnie Jones): „You better not be tellin’ me porky pies.” De sleutel tot het begrijpen van het Cockney is rijm: de Cockneybegrippen rijmen op meer bekende Engelse woorden. De ‘porky pies’ van Bullet Tooth rijmen op ‘lies’. Op cockneyrhymingslang.co.uk zijn honderden van dit soort rijmwoorden te vinden. De site heeft een woordenboek van Cockney naar Engels en andersom, en ook staat de kale stripfiguur Uncle Fred klaar om Engelse volzinnen om te zetten in Londense straattaal. Het is een lastig taaltje dus Good Donald Duck with this wind and kite! (MvdM)

6 ding

HipPop huisdier

Via www.megagadgets.nl voor 19,95 euro

Wie allergisch is voor dierenharen krijgt tegenwoordig nieuwe kansen. Er blijven maar nieuwe bizarre ‘huisdieren’ geproduceerd worden. De een realistisch, zoals Gupi, de cavia op ware grootte die levensecht piept en knort en poept, de ander juist zo futuristisch en strak mogelijk. Het is maar waar je van houdt. Je kunt nu kiezen uit vier nieuwe ‘vriendjes’, de HipPop Pets. Er is een kikker, een hond, een varken en een uil, en ze zijn bedoeld om mee door de kamer te dansen. Je sluit ze met een plug in hun billen (tja) aan op een MP3-speler of andere muziekspeler en meteen licht er in hun snoet een gekleurde lamp op. Ook reageren ze op jouw bewegingen. Afhankelijk van de muzieksoort verandert de lichtshow in het gezicht van de beesten en ze hebben ieder hun eigen dansmoves. Echt hiphoppen is het niet te noemen, maar ze doen hun best. (JL)

7 kaartlezen

Wereldkaart

Te koop bij www.wereldaandewand.nl; prijzen variëren

Vroeger hingen ze in het klaslokaal: grote wandkaarten waar de meester steden en landen op aanwees. Voor de toets ‘Landen van Europa en hun Hoofdsteden’ kreeg je een blaadje met enkel de contouren van landen, waarin je dan zenuwachtig de namen schreef. Hongarije, dat was toch dat kuikenvormige land ergens rechtsonder? Toen was het een kwelling, maar nu is het weer leuk om zo’n wandkaart onder ogen te krijgen. Sommige exemplaren, bijvoorbeeld de Eenvoudige Wereldkaart van Wolters, een tweede druk uit 1955, zijn zelfs zo mooi dat je ze gemakkelijk als kunst aan de wand kunt hangen. De kleuren fleuren je interieur op. Bij Wereld aan de Wand heb je veel keus. Koop een kaart en verbaas je over de oude topografische namen. Sri Lanka heet nog Ceylon en aan de westkust van Afrika ligt een land dat de ‘Spaanse Sahara’ heet. Goed voor uren turen. (JL)

Met bijdragen van Saskia Jonker, Janna Laeven en Mees van der Made.