‘Zwartboek’ voor Nederland naar Oscars

Zwartboek van Paul Verhoeven is de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Dat heeft Holland Film, de organisatie ter promotie van Nederlandse films in het buitenland woensdag bekendgemaakt.

Of de film genomineerd gaat worden is nog lang niet zeker. Elk land mag films inzenden en begin volgend jaar maakt de Oscar-organisatie daaruit een selectie. Dit jaar bemachtigde het door Palestina ingezonden Paradise Now van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad een nominatie. Het Zuid-Afrikaanse Tsotsi won. Karakter van Mike van Diem was in 1998 de laatste Nederlandse film die de Oscar won.

De thriller Zwartboek is Verhoevens eerste Nederlandse film sinds meer dan twintig jaar. Zwartboek gaat op 1 september in première op het filmfestival van Venetië. Op 7 september is de film op het festival van Toronto te zien en op 14 september gaat hij in de Nederlandse bioscopen draaien.

Holland Film maakte ook de inzendingen voor korte film en korte tekenfilm bekend. Het zijn Dummy van Diederik van Rooijen en Lost Cargo van Pieter Engels en Efim Perlis. In Dummy reconstrueren dader en slachtoffer de grootste fout van hun leven. De cast bestaat uit onder anderen Gijs Scholten van Aschat en Fedja ven Huît. Lost Cargo gaat over een luie ruimtetrucker die het zich met technische snufjes gemakkelijk maakt.