‘Ze komen in pak en gaan na college meteen weg’

„Actuariële wetenschap is in een woord te vertalen als verzekeringswiskunde. Het is een zijrichting van econometrie, maar wel een zelfstandige studie. Aan de hand van wiskundige modellen verklaren we de economie van pensioenen en verzekeringen. Dat klinkt misschien saai, maar dat is het zeker niet. Je moet wel van wiskunde houden. Ik koos juist voor deze studie omdat ik alleen wiskunde of econometrie te vaag vond. Die studies zijn veel filosofischer en wetenschappelijker. Actuariaat is heel erg toegepast op de praktijk. We krijgen vakken als pensioentheorie 1 en 2, waarin we ook discussiëren over dingen als de vergrijzing en pensioenrechten.

Ik begon aan deze opleidingen met 10 eerstejaars. Daar kreeg ik meteen een goede band mee. Ik woon zelfs met drie medestudenten in een huis. Door de jaren heen zijn er steeds meer studenten bijgekomen. Dat zijn dan vooral oudere mensen uit het werkveld, die zich laten bijscholen. Veel contact hebben we niet met ze. Ze komen aan in hun pak en gaan meteen na het college weer weg. Waarschijnlijk ergeren ze zich wel eens aan ons. Wij zijn wel eens luidruchtig, zij zijn serieuze strebers.

Als je van deze opleiding afkomt, ben je heel erg gewild. Met de studievereniging, waar ik een jaar bestuurslid van geweest ben, organiseren we vaak congressen. Bedrijven staan bijna in de rij om die te sponsoren. Er is veel geld beschikbaar. Dat hebben we ook besteed om de studie te promoten op middelbare scholen, want hij is erg onbekend. Ik wist er alleen toevallig van via mijn broer. We willen een jonge aanwas van studenten houden, dan blijft de studie levend.

Het enige nadeel van het vak vind ik dat het een klein wereldje is. Op congressen zie je steeds dezelfde gezichten. Dat is soms benauwend.”

Janna Laeven

Kijk voor meer informatie op: ww.studeren.uva.nl/actuariaat

    • Janna Laeven