Werper te koop

Het gebeurt niet vaak dat The New York Times op de voorpagina een prominente plaats inruimt voor honkbal, maar dinsdag was het zo ver. De Yankees schreven geschiedenis geschreven door hun aartsrivalen de Red Sox uit Boston vijf wedstrijden op rij te verslaan, een historische ‘sweep’.

Eén Yankee kijkt met minder plezier terug op het weekend. Of beter: een ex-Yankee, want na een bedroevende start in de tweede wedstrijd, op vrijdagavond, heeft de club afscheid genomen van werper Sidney Ponson. Ponson, een Arubaanse Nederlander, heeft in totaal vijf wedstrijden voor de Yankees gespeeld, waarvan drie als starter. Zijn laatste optreden duurde ruim drie innings, waarin de Red Sox hem alle hoeken van het veld lieten zien.

Ponson begon zijn carrière bij de Orioles in Baltimore. Na een veelbelovend begin tekende hij een contract van ruim twintig miljoen dollar bij de club, die in hem hun ‘ace-pitcher’ voor de toekomst zagen. Zo ver is het nooit gekomen. Vorig seizoen werd Ponson twee keer aangehouden wegens rijden onder invloed. Daarnaast kwam hij op Aruba en in Florida wegens vechtpartijen in aanraking met justitie. Na zijn tweede aanhouding lieten de Orioles weten geen prijs meer te stellen op de aanwezigheid van het feestbeest met de losse vuisten.

Na een ontwenningskuur begon Ponson dit seizoen voor ongeveer 1 miljoen dollar bij de Cardinals in St. Louis. De club liet hem na een aantal nederlagen in juli lopen. Een week later pikten de Yankees hem op voor 150.000 dollar.

Ponson zit nu zonder club, maar niet zonder geld. De Orioles, de Cardinals en de Yankees betalen nog steeds zijn salaris. Het wachten is nu op een wanhopig team dat verlegen zit om een werper en dat een gok wil wagen. Veel hoeft Ponson niet te kosten.

Menno de Galan

Dit is het zesde deel in een serie over de honkbalcultuur in de Verenigde Staten

    • Menno de Galan