Wat wil de jeugd zien, kleurig of klierig?

LLiNK, de kleinste omroep met de grootste idealen, probeert al de hele zomer om de woensdagavond kleur te geven, zoals ze het noemen. Dat lukt aardig, zeker afgezet tegenover de maandagavond waar de jongens en meisjes van BNN de jonge kijker bedienen.

Ogenschijnlijk doen BNN en LLiNK hetzelfde: ze maken op jongeren gerichte programma’s. Bij BNN betekent dat bijvoorbeeld dat presentatoren Sophie Hilbrand en Kurt Rogiers ouders weglokken om de achtergebleven pubers vervolgens te verrassen met een Mystery Party in ‘Gangsta Style’. Het hele huis wordt verbouwd tot feestzaal, rappers Lange Frans en Baas B. treden op en voordat de ouders ’s avonds laat thuiskomen, moet alles opgeruimd zijn. In het klierige Nu we er toch zijn onderzoekt de altijd brutale Eddy Zoëy hoe gastvrij Nederland is (of Curaçao, in de aflevering van maandag). Verder dan ordinair gebedel om eten, bier, een auto en een slaapplaats komt Zoëy niet. Zelfs als hij ’s avonds laat aanbelt bij de premier De Jongh-Elhage van de Antillen en die verrassend genoeg open doet, is het enige dat Zoey wil „een biertje”.

Waar BNN met programma’s als Mystery Party niet verder komt dan een overtreffende trap van MTV’s Pimp my Ride, proberen de programmamakers van LLiNK de jonge doelgroep een boodschap mee te geven. In het programma Zomerzin bijvoorbeeld probeert presentator Bas Westerweel op verantwoorde wijze vakantie te vieren. Hij vliegt weliswaar naar Catalonië, maar vertelt er direct bij dat je voor een tientje extra je kerosine-vervuiling kunt afkopen, zodat er weer extra bomen aangeplant worden. In Barcelona gaat hij met de fiets de stad door, hij overnacht op een ecologische boerderij in de bergen en bezoekt het gigantische pretpark Porta Ventura in Salou, dat natuurlijk erg leuk is, maar vooral interessant omdat ze er verantwoord met water omgaan. En dat alles zonder belerend of irritant te worden.

Ook LLiNK op Reis hanteert die formule. Presentatrice Froukje Jansen gaat „bewust op weg naar landen die ver buiten de top vijf van vakantielanden staan”, meldt de aankondiging. Dat werd Brazilië deze keer. Jansen bezoekt een project waar kansloze kinderen opgeleid worden tot surfinstructeur en gaat met de jonge leraar Dido naar diens huis in de favela’s (volksbuurten) waar hij met zijn ouders en tien broers en zussen in een piepklein huisje blijkt te wonen. „Dat is Brazilian style”, zegt Dido, „ik moet aan mijn broers en zussen laten zien dat er voor hen ook een toekomst is.”

Tegen middernacht serveerde LLiNK als toetje nog de door het ministerie van Buitenlandse Zaken mogelijk gemaakte documentaire LLiNK Warzone in Afghanistan. Hariwa Rassa vluchtte in 1989 op 13-jarige leeftijd uit haar geboorteland naar Nederland en keert in 2002 terug naar Kabul.

Daar spreekt ze met oude buren, zoekt een vriendin op en ondervraagt ze de directeur van het stadion waar de Talibaan executies uitvoerde. Ook ontmoet ze tot twee keer toe president Hamid Karzai („Hé, jou heb ik eerder gezien”, zegt Karzai), die ze ondervraagt over de toestand in haar geboorteland.

Warzone, ooit gestart door BNN, is sinds deze zomer overgenomen door LLiNK. Deze weken herhaalt de omroep oude afleveringen, na de zomer volgt een nieuwe reeks. Ze konden het dus wel, bij BNN.

    • Egbert Kalse