WAT DOEN DE KINDEREN?

Batavia schip Boyer, Maurice

Avondwandelen

Kinderen gaan op zoek naar de nacht. In het donker zijn nachtdieren als de vleermuis, de uil en de nachtvlinder moeilijk te vinden. IVN Ooststellingwerf gaat het vrijdagavond 25 augustus toch proberen. Er is een route uitgezet in Nationaal Park Drents Friese Wold. De zoektocht begint om 21u en is bedoeld voor gezinnen met kinderen tot ongeveer 12 jaar. Op zondag 27 augustus word van 10-17u de laatste keer streekmarkt van dit jaar georganiseerd. Diverse kraampjes met natuurproducten uit de omgeving worden aangeboden. Op woensdag 30 augustus van 14-16u kunnen kinderen in het bezoekerscentrum in Appelscha ontdekken welke diertjes in het water leven. Een medewerker van Staatsbosbeheer begeleidt de kinderen die met visnet, loepjes en zoekkaarten op onderzoek uit gaan in één van de vele vennen. De kinderdoemiddag begint om 14u en duurt ongeveer 2 uur. In de avond bereiden de planten en de dieren die zich voor op de nacht. Samen met de boswachter van Staatsbosbeheer gaan de deelnemers op donderdag 31 augustus mee voor een zomeravondwandeling. De zomeravondwandeling start om 19u30 bij het bezoekerscentrum in Appelscha.

Voor alle activiteiten geldt opgave verplicht. Informatie en reserveren 0516-464020 bezoekerscentrum Appelscha.

Levend verbeelden

Zaterdag 26 en zondag 27 augustus is er in de binnenstad van Arnhem het tienjarig jubileum van het kampioenschap Living Statue. Met ruim tweehonderd levende beelden uit allerlei verschillende landen wordt het een zware competitie. Alle levende beelden die op zondag hun kunsten hebben vertoond worden bij elkaar gebracht in een ‘grande finale parade’, waar ze begeleid door prachtige muziek het grootste levende standbeeld zullen vormen. Voor de kinderen begint het festijn zaterdag al met meer dan vijftig speciale kinderstandbeelden. De Markt in Arnhem wordt dan Kids Square, waar volop muziektheater voorstellingen te zien zijn. Op zondag is er de eerste editie van het officiële WK Living statues, waar amateurs en professionals vanaf 16 jaar in het WK Living Statues om de titel strijden. De standbeelden worden beoordeeld door een internationale jury. Die de beste Living Statue, in elke categorie zal belonen met een prachtige prijs.

Voor informatie www.worldstatues.nl.

Rijk worden met handel

Pieter Teyler werd rijk in de wol- en zijdehandel. Pieter Teyler doneerde 250 jaar geleden het geld aan goede doelen. In de laatste week van de schoolvakantie organiseert het Teylers museum diverse workshops met het thema wat te doen met veel poen? Op dinsdag 29 augustus is er de workshop zijdedraad is goud waard, waar kinderen kunnen leren hoe ze rijk kunnen worden met de wol- en zijdehandel. En op woensdag 30 augustus is er de workshop geld moet rollen waar kinderen leren om zelf een penning te maken door was in een vorm te gieten. Pieter Teyler woonde zelf in een heel groot huis. Tijdens de workshop een huis als een paleis op donderdag 31 augustus kunnen kinderen laten zien wat voor huis zij later willen. Bij de workshop achter slot en grendel leren kinderen alle geheimen van het slot.

Van tevoren aanmelden via tel 023-516 09 72 of reserveringen@teylersmuseum.nl. Per werkshop € 6,50. De workshops 29, 30, 31 augustus en 1 september van 14-16u. Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Info 023-516 09 60 of www.teylersmuseum.nl

Naar openluchtconcert

Op zondagmiddag 27 augustus zal van 13-14u voor de eerste keer het Veerhavenkidsconcert plaatsvinden: een klassiek openluchtconcert voor en door kinderen met medewerking van het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest, de SKVR en War Child.

Inl www.veerhavenconcert.nl

Muiten op de Batavia

Op zaterdag 26 augustus kunnen kinderen muiten op de Bataviawerf in Lelystad. Op deze dag geeft de Bataviawerf een kinderpiratenfeest. Kinderen kunnen rondkijken in de Batavia, die is omgetoverd tot een piratenschip. Lang geleden is het VOC-schip Batavia gezonken voor de kust van Australië waar duikers het wrak hebben gevonden op de bodem van de zee. In het ROB/NISA-gebouw wordt een filmpje getoond. Daar zal ook een duiker laten zien wat hij allemaal meeneemt tijdens een expeditie. Verder liggen er scheepswrakken en kunnen kinderen een Romeins wrak bestuderen in de conserveringsbak. Duikers vonden geweldige schatten in het ruim van de Batavia, die waren verborgen in scheepskisten. Met de gidsen wordt er naar verborgen schatkisten gezocht. Deze zijn boordevol verhalen en opdrachten, zoals het leggen van knopen, het ‘restaureren’ van aardewerk en het takelen van lading. De Bataviawerf heeft De Batavia prachtige nagebouwd, aan de kust van Lelystad. Wie aan boord gaat kan ronddwalen over de dekken en tussen de kanonnen van het schip. Kinderen kunnen fantaseren over het leven van driehonderdvijftig jaar geleden. Maar de werf zelf biedt ook vele andere mogelijkheden voor een dag vol belevenissen en avontuur met een knallend einde. Kinderen worden opgeroepen om verkleed te gaan als piraat. Ze maken kans om tijdens kanonschieten uitgeroepen te worden als bestverklede piraat.

Bataviawerf Oostvaardersdijk 01-09, Lelystad (in Batavia Stad). Open 10 - 17u. Reserveren verplicht 0320 - 26 14 09 of www.bataviawerf.nl. Entree: Volw € 9 kind € 4,50.

Activiteiten voor kinderen kunnen worden gestuurd naar postbus 8987 3009 TH Rotterdam of mailen naar agenda@nrc.nl.