‘VS moeten moslims vrijlaten’

Een onbekende Palestijnse groep in de Gazastrook eist dat de Verenigde Staten alle „moslimgedetineerden in Amerikaanse gevangenissen” vrijlaten in ruil voor de ontvoerde Amerikaanse journalist Steve Centanni en cameraman Olaf Wiig uit Nieuw-Zeeland. Centanni en Wiig, die voor Fox News werken, werden tien dagen geleden bij hun hotel in Gazastad ontvoerd. Gisteren zond Al-Ajazeera een video uit, waarop de twee journalisten te zien waren. De VS hebben de eis afgewezen.

De ontvoerders noemen zich de ‘Heilige Jihad Brigades’. Hoewel er vaker journalisten in Gaza kort zijn ontvoerd, is niet eerder een dergelijke eis gesteld. Bij eerdere ontvoeringen ging het meestal om geld of banen bij de politie- en veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit. Palestijnse journalisten sluiten een dergelijk motief nu ook niet uit. Voor westerse (en Israëlische) journalisten is de Gazastrook een veel minder problematisch gebied dan Irak. De Foreign Press Association in Jeruzalem heeft wel alle buitenlandse correspondenten gewaarschuwd „in de komende dagen uitzonderlijk voorzichtig te zijn”.

De Palestijnse premier Haniyeh (Hamas) en minister van Politiezaken Said Siam (ook Hamas) hebben de ontvoerders opgeroepen de twee journalisten onmiddellijk vrij te laten. Palestijnse journalisten hebben tegen de ontvoering gedemonstreerd. Familieleden van Centanni en Wiig hebben via de Arabische satellietstations de Heilige Jihad Brigades opgeroepen de ontvoering te staken.

Palestijnse militanten hebben ook nog de Israëlische korporaal Shalit in handen. Pogingen om hem vrij te krijgen met een militair offensief en Egyptische diplomatie zijn op niets uitgelopen, omdat Israël niet bereid is tot een gevangenenruil. Israël heeft het offensief in Gaza hervat en gisteren drie leden van Hamas en Islamitische Jihad gedood.