Volver

'Volver' van regisseur Pedro Almodóvar. Met: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Duenas.scene uit de film Volver (2006) FOTO: A-Film

De grootste troef van Volver zijn de actrices. Penélope Cruz wordt door regisseur Pedro Almodóvar op een voetstuk geplaatst waarop ook de kijker haar alleen in aanbidding kan gadeslaan. Cruz is in staat een vaak weggemoffelde of geminachte reden voor bioscoopbezoek weer eens triomfantelijk aan de oppervlakte te brengen: de ongegeneerde adoratie van een gezicht. Of ze nu tomaten snijdt of een lijk vervoert; haar schoonheid voert de boventoon. Staren is hier een logischer reactie dan een lach of een traan. De prijs voor de beste actrice ging op het filmfestival van Cannes, waar de film in première ging, niet alleen naar Cruz maar naar alle vrouwen in Volver. Onder hen is ook Carmen Maura, Almodóvars eerste muze uit films als Woman on the Verge of a Nervous Breakdown (1988), die nu de moeder van Cruz speelt.

Volver is een iets getemdere Almodóvar dan zijn eerdere films, al houdt de Spaanse regisseur zijn eigenzinnige mix van tragedie en humor. De film had ook een musical kunnen zijn.

Volver gaat over een vrouw, Raimunda, die een aantal dingen overkomt. Haar man wordt vermoord en haar moeder, wier graf ze in de eerste scène verzorgt, keert terug naar de levenden. Of moeder dat als geest doet of niet, blijft lang in het ongewisse, al doet Almodóvar niet echt zijn best die vraag spannend te maken. De toon van Volver is eerder gezellig. Zo is een moord ook weer niet het ergste wat je kunt plegen. Het opruimen van het lijk kost enig hoofdbreken maar als het lukt is dat dat. Dan kunnen er weer charmant tomaten gesneden worden of heupwiegend boodschappen gedaan. Het is zoals bekend in films van Almodóvar geen toeval dat het de mannen zijn die voor problemen zorgen, die vrouwen dan bevallig oplossen. De film speelt zich deels af in La Mancha, de streek waar Almodóvar zelf vandaan komt.

Volver. Regie: Pedro Almodóvar. Met: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Duenas, Yohana Cobo, Blanca Portillo, Chus Lampreave, In : 22 bioscopen.