Vliegtuig keert terug, 12 man vast

De marechaussee op Schiphol heeft gisteren twaalf passagiers aangehouden uit een toestel van Northwest Airlines. Dat is gebeurd op aanwijzing van de bemanning van de DC-10, zo heeft de marechaussee gisteravond laten weten. De twaalf zijn in verzekerde bewaring gesteld op de luchthaven. De rest van de in totaal 149 passagiers is ondergebracht in hotels in de buurt van Schiphol.

Het toestel van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines keerde gisteren enige tijd na de start van een vlucht van Amsterdam naar de Indiase stad Mumbai terug naar de luchthaven Schiphol. De gezagvoerder vroeg daarvoor toestemming aan de de luchtverkeersleiding toen het vliegtuig in het Duitse luchtruim vloog.

De piloot deed dat om veiligheidsoverwegingen. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines: „De gezagvoerder heeft daartoe besloten omdat sommige passagiers verontrustend gedrag vertoonden.” Nadere details ontbreken.

Een Indiase vrouw die achterin het toestel zat, zei gisteravond tegen deze krant dat vlak voor de deuren dichtgingen nog een groep van ruim tien man binnenkwam. Ze waren volgens haar vrij rumoerig. Nadat het toestel richting de landingsbaan taxiede, gingen twee mobiele telefoons van de mannen af. Ze gaven die gsm’s aan elkaar door. Tijdens de vlucht bleef het groepje rumoerig. Nadat „twee luchtagenten” pontificaal bij de mannen gingen staan keerde het vliegtuig om, zei Indiase de vrouw.

Vanaf de Nederlands-Duitse grens is het toestel vervolgens begeleid door twee F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht van de basis Leeuwarden. Aan boord van het toestel met vluchtnummer 42 waren behalve 149 passagiers ook 10 bemanningsleden.

Op grond van welke verdenking de twaalf zijn aangehouden, kon de marechaussee gisteravond nog niet zeggen. Vermoedelijk heeft de kwestie te maken met een door de bemanning gevoelde dreiging met terreur. „Als je alles bij elkaar optelt, namelijk de terugkeer van het toestel, het inzetten van de F-16’s en het in verzekering stellen van de twaalf mensen, dan kun je nagaan dat het om een serieuze zaak gaat”, aldus de woordvoerder van de marechaussee.

Enkele tientallen rechercheurs zijn bezig met het onderzoek naar wat er precies aan boord is gebeurd. De marechaussee wil wel zeggen dat zich aan boord „geen vechtpartijen of dronkenschappen of iets dergelijks” hebben voorgedaan. Behalve de twaalf aangehouden personen worden „enkele tientallen getuigen” uit het toestel gehoord. De marechaussee krijgt assistentie van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD).

De Nationaal Coördinator Terreurbestrijding Joustra is volgens een woordvoerder vrijwel meteen ingelicht over de kwestie. Deze besloot niet tot het in werking stellen van het afgesproken alertingssysteem.