Vaker op vakantie betekent beter presteren op het werk

Als Nederlanders op hun werk zijn, doen ze ook wat. Al ligt het gemiddelde aantal gewerkte uren per jaar laag, onze arbeidsproductiviteit per uur is hoog. Dat komt onder andere door de aard van het werk: enkele uren per dag hoogwaardig werk op kantoor verrichten draagt meer bij aan de economie dan een dag lang ploeteren in een rijstveld. Toch moet er meer aan de hand zijn, want ook in vergelijking met andere ontwikkelde landen scoort Nederland behoorlijk wat betreft productiviteit. Misschien hebben onze lange vakanties er mee te maken. Kennelijk zou het cliché dat de ‘batterij’ van werkers aan het strand of in de bergen weer wordt opgeladen, wel eens kunnen kloppen.

Pieter van Os enYassin Salihine

    • Pieter van Os
    • Yassin Salihine