Urban slang

Een ‘wifebeater’ Foto AFP Man Smelling Underarm Jupiterimages

Bij het lezen van Amerikaanse boeken struikel je als lezer soms over onbegrijpelijk taalgebruik. Wat is bijvoorbeeld een ‘wifebeater’ voor kledingstuk en welke drug wordt bedoeld met ‘hydro’? Urban Dictionary geeft het antwoord. Dit woordenboek werd in 1999 als website gemaakt door Aaron Peckham. Het idee is eenvoudig: Peckham vraagt op zijn site om (nieuwe) woorden in te sturen, met een omschrijving van de betekenis en een adequaat citaat waarin het woord wordt gebruikt, waarop andere sitebezoekers weer commentaar leveren. Inmiddels is de site – 150.000 bezoekers per dag – een erkende autoriteit op het gebied van nieuwe ontwikkelingen in de pop-cultuurtaal. Overigens: ‘Wifebeater’ blijkt een mouwloos onderhemd hoewel het woord ook verwijst naar het biermerk Stella Artois, dat door zijn straffe alcoholpercentage vaak tot geweld zou leiden. ‘Hydro’ is op watercultuur gekweekte marihuana.

Zoek meer plat Amerikaans op www.urbandictionary.com