‘TNT wint niet de hoofdprijs’

TNT gaat zijn logistieke divisie verkopen aan Apollo, een durfkapitalist. TNT gaat zich nu richten op zijn kernactiviteiten: post en express.

Loods van de logistieke divisie van TNT. Logistiek houdt vooral voorraadbeheer en aanlevering van onderdelen voor bedrijven in. Foto TNT TNT Logistics FOTO: TNT

De aanstaande eigenaar van TNT logistics had gisteren niet de moeite genomen om naar Hoofddorp te reizen. Apollo Management, een Amerikaanse investeringsmaatschappij, die na het doorlopen van de nodige procedures voor goedkeuring eind dit jaar de logistieke divisie van TNT in haar portefeuille heeft, liet de aankondiging van het nieuws over aan de verkopende partij. „Apollo hoeft hier niet te zijn. Het bedrijf is niet beursgenoteerd”, zei TNT-topman Peter Bakker. De houding van Apollo is typerend voor durfkapitalisten: ze kopen bedrijven of delen daarvan op, maar zijn niet echt geïnteresseerd in het product. Doel is het zo snel mogelijk opvoeren van het rendement om de zaak daarna weer door te verkopen.

Volgens Bakker is Apollo niettemin „gecommitteerd om logistiek verder te laten groeien”. In een geschreven verklaring profileerde Gareth Turner, een vennoot van Apollo, zijn onderneming gisteren als een „langetermijninvesteerder”. Apollo wil „de logistieke divisie helpen haar toppositie in de wereldwijde markt van de contractlogistiek verder uit te bouwen”, aldus Turner. Maar deze opstelling sluit doorverkopen binnen enkele jaren niet uit. Danny van Doesburg, analist bij SNS Securities, denkt dat grote strategische bedrijven zoals UPS (wereldwijd marktleider op het gebied van express en logistiek) in tweede instantie alsnog de voormalige divisie van TNT willen inlijven. „UPS heeft genoeg in kas.” Van Doesburg is niettemin tevreden over de constructie waarvoor TNT heeft gekozen. „Het is niet de hoofdprijs, maar tijdelijk beheer door een neutrale partij is geen slechte optie.”

De markt reageerde gisteren in eerste instantie negatief op de aangekondigde verkoop van TNT logistiek. Het aandeel zakte van 29,70 euro naar 28,20 – vandaag steeg het aandeel weer naar een koers rond de 28,50 euro. Het koersverlies had vooral te maken met een lagere opbrengst van de verkoop (1,48 miljard euro) dan de verwachte 1,8 miljard. „Veel flitskapitaal ging daardoor in en uit het aandeel”, zegt Van Doesburg.

Bij TNT zelf heerst grote tevredenheid over de transactie. Toen Bakker vorig jaar december de voorgenomen verkoop aankondigde stelde hij zichzelf twee doelen: afstoten van de divisie binnen een jaar en tegen een prijs die minimaal gelijk moest zijn aan de boekwaarde van 1,1 miljard euro. Beide doelstellingen heeft TNT verwezenlijkt. Bij de logistieke tak van TNT werken 37.000 mensen op een totaal van 162.000 bij TNT.

Belangrijke vraag is hoe TNT er straks met zijn twee divisies post en express voorstaat. SNS Securities denkt dat TNT een makkelijker prooi wordt voor overname. Zo was het Amerikaanse Fedex niet geïnteresseerd in de logistiek, maar het wil heel graag zijn express-activiteiten uitbreiden in Europa en Azië, waar TNT sterk is. Van Doesburg zegt dat Fedex voldoende kapitaal heeft om TNT over te nemen. Bakker zei gisteren er niet van uit te gaan dat zijn afgeslankte bedrijf op korte termijn wordt overgenomen. „Maar we zijn beursgenoteerd en dan weet je het nooit.”

    • Lolke van der Heide