TNT vindt koper voor logistieke activiteiten

Post- en expressbedrijf TNT is erin geslaagd een koper te vinden voor zijn logistieke divisie. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Apollo Management wordt de nieuwe eigenaar, voor een bedrag van 1,48 miljard euro, zo maakte TNT gisteren op het hoofdkantoor in Hoofddorp bekend.

In december 2005 zei TNT de logistiek te willen afstoten omdat het bedrijf de winstmarges van die divisie te laag vond. Het onderdeel staat voor ruim 1,1 miljard euro in de boeken van TNT. Topman P. Bakker zei eerder dat hij tenminste de boekwaarde voor de divisie wilde krijgen.

Bakker zei gisteren dat een groot aantal gegadigden zich had gemeld, maar hij wilde geen namen noemen van andere belangstellenden. Apollo voldeed het beste aan de criteria, volgens Bakker. Zo nemen de Amerikanen de volledige divisie in één keer over, zoals TNT ook wenste. Het gehele management en al het personeel gaan mee over. Het huidige divisiehoofd, Dave Kulik, tevens lid van de raad van bestuur van TNT, wordt bestuursvoorzitter van het nieuwe bedrijf dat verder zal gaan onder een nieuwe, nog onbekende naam.

TNT heeft een belang genomen van 5 procent in het verkochte bedrijfsonderdeel. Dat aandelenpakket vertegenwoordigt een waarde van 15 miljoen euro. TNT gaat ervan uit dat in de situatie voor de werknemers niets zal veranderen. Maar Bakker legde de verantwoordelijkheid daarvoor bij Apollo. „Zodra Apollo eigenaar is, is het hun zaak.” Bij de logistieke tak van TNT werken 37.000 mensen op een totaal van 162.000 bij TNT. De jaaromzet bedraagt ongeveer 3,4 miljard euro, een kwart van de totale omzet van het concern.

Van Apollo was niemand in Hoofddorp aanwezig om de overname toe te lichten. In een verklaring zei Apollo ernaar te streven het logistieke bedrijf verder uit te breiden. „Als langetermijninvesteerder ziet Apollo ernaar uit de logistieke divisie te helpen haar toppositie verder uit te bouwen.”

TNT verwacht aan de transactie 1,2 à 1,3 miljard euro over te houden. Het grootste deel daarvan gaat naar de aandeelhouders. TNT wil hun via de inkoop van eigen aandelen 1 miljard euro teruggeven. TNT wil daarmee beginnen als de verkoop formeel is afgerond, naar verwachting in het tweede kwartaal van 2007.

Op de beurs werd gisteren met teleurstelling gereageerd op de aangekondigde verkoop. Analisten hadden een hogere prijs verwacht. TNT noteerde aan het eind van de handel ruim 2,5 procent lager.