TNT vindt koper voor logistiek

Post- en expresbedrijf TNT is erin geslaagd een koper te vinden voor zijn logistieke divisie. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Apollo Management wordt de nieuwe eigenaar, voor 1,48 miljard euro, zo maakte TNT gisteren bekend.

In december vorig jaar kondigde TNT aan de logistiek te willen afstoten, omdat het bedrijf de winstmarges te laag vond. Het onderdeel staat voor ruim 1,1 miljard euro in de boeken van TNT. Topman P. Bakker zei eerder dat hij ten minste de boekwaarde voor de divisie wilde ontvangen.

Bakker zei gisteren dat zich een groot aantal gegadigden had gemeld, maar wilde geen namen noemen van andere belangstellenden. Apollo voldeed het best aan de criteria, volgens Bakker. Zo nemen de Amerikanen de hele divisie in één keer over, zoals TNT wil. Het hele management en al het personeel gaan over. Huidig divisiehoofd Dave Kulik, ook lid van de raad van bestuur van TNT, wordt bestuursvoorzitter van de nieuwe firma, die verder gaat onder een nog onbekende naam.

TNT neemt een belang van 5 procent in het verkochte bedrijfsonderdeel. TNT gaat ervan uit dat in de situatie voor de werknemers niets verandert. Maar Bakker legde de verantwoordelijkheid daarvoor bij Apollo.

„Zodra Apollo eigenaar is, is het hun zaak.” Bij de logistieke tak van TNT werken 37.000 mensen op een totaal van 162.000. De jaaromzet is ongeveer 3,4 miljard euro, een kwart van de totale omzet van het concern.

Van Apollo was niemand in Hoofddorp aanwezig om de overname toe te lichten. In een verklaring zei Apollo ernaar te streven het logistieke bedrijf uit te breiden. „Apollo [ziet] ernaar uit de logistieke divisie te helpen haar toppositie verder uit te bouwen.”

TNT verwacht 1,2 à 1,3 miljard euro aan de transactie over te houden. Het grootste deel gaat naar de aandeelhouders. TNT wil hun via de inkoop van eigen aandelen 1 miljard euro teruggeven.

Het bedrijf wil daarmee beginnen als de verkoop formeel is afgerond, naar verwachting halverwege 2007. Op de beurs werd gisteren teleurgesteld gereageerd. TNT noteerde aan het eind van de dag ruim 2 procent lager.

Hoofdprijs: pagina 17