Spectaculaire zandgeisers op Mars

Spectaculaire zandgeisers op Mars Geisers van zand en koolstofdioxide knallen tot tot wel honderd meter omhoog uit het bevroren oppervlak van de Zuidpool van Mars. Het bestaan van dit spectaculaire fenomeen, hier in beeld gebracht door planetentekenaar Ron Miller, werd onlangs onderbouwd in een publicatie van Amerikaanse astronomen en geologen in Nature. De geisers zijn een verklaring voor het patroon van verschillende soorten vreemde vlekken dat verschijnt als op de Martiaanse Zuidpool de lente begint. Tegen de zomer verdwijnen de vlekken weer. Onderzoekers hebben de vlekken nauwkeurig bestudeerd op beelden van de Odyssey, een van de sondes die rond Mars draaien. De veelsoortige vlekken zijn niet eenvoudig te verklaren door ervan uit te gaan dat er donkere grond verschijnt onder een dooiende toplaag van koolstofdioxide. Volgens onderzoekers sublimeert donker CO2-ijs in de korst direct van een vaste naar een explosieve gasvorm. Foto Arizona State University/Ron Miller Zandgeisers luiden op Mars de lente in Geisers van zand en koolstofdioxide knallen tot tot wel honderd meter omhoog, uit het bevroren oppervlak van de Zuidpool van Mars. Het bestaan van dit spectaculaire fenomeen, hier in beeld gebracht door planetentekenaar Ron Miller, wordt vandaag onderbouwd in een publicatie van Amerikaanse astronomen en geologen in Nature (17 augustus). De geisers zijn een verklaring voor het patroon van verschillende soorten vreemde vlekken dat verschijnt als op de Martiaanse Zuidpool de lente begint. Tegen de zomer verdwijnen de vlekken weer. Een team van onderzoekers onder leiding van Phil Christensen van Arizona State University heeft de vlekken nauwkeurig bestudeerd op beelden van de Odyssey, een van de sondes die rond Mars draaien. De veelsoortige vlekken zijn niet eenvoudig te verklaren door ervan uit te gaan dat er donkere grond verschijnt onder een dooiende toplaag van koolstofdioxide. Volgens onderzoekers sublimeert donker CO2-ijs in de korst direct van een vaste naar een explosieve gasvorm. Boem! Foto Arizona State University/Ron Miller Arizona State University