Slordig KPN loopt website hi.eu mis

Door slordigheden is telecombedrijf KPN diverse websites met de extensie .eu misgelopen, zo meldt domeinhandelaar Eubis. Zo gaf KPN bij de aanvraag voor hi.eu, een website voor een mobiele tak van het bedrijf, de oude bedrijfsnaam ‘Koninklijke PTT N.V.’ op. Accountantsbureau Pricewaterhouse Coopers (PwC), dat de aanvragen beoordeelt, was onverbiddelijk. PwC oordeelde dat aanvrager en merkhouder niet dezelfde waren en wees de aanvraag af.

Een woordvoerder van KPN bevestigt de fout en laat weten dat het bedrijf zich beraadt op stappen om alsnog in het bezit te komen van het gewenste domein. Dat kan kostbaar zijn, want het bedrijf Parknet, dat veel gewilde domeinnamen registreert, is nu de gelukkige bezitter van hi.eu.

KPN liep ook de domeinnamen planet.eu en base.eu mis, die bedoeld waren voor het Sloveense Mobitel en het Duitse adviesbureau Base Consult. Volgens domeinhandelaar Eubis ‘vergat’ KPN na de aanvraag tijdig bewijzen aan te leveren dat het voor deze domeinnamen ook de bijbehorende merknamen bezat. De KPN-woordvoerder ontkent dit en zegt dat het bedrijf „gewoon te laat” was, waardoor anderen er met de domeinen vandoor gingen.

Eerder al zag Ahold, moederbedrijf van supermarktketen Albert Heijn, Ahold.eu aan de neus voorbij gaan. Ahold vergat het predikaat ‘Koninklijke’ te vermelden in de bedrijfsnaam.

In juli schorste EURid, uitgever van de .eu domeinnamen, nog 74.000 namen. Tegen 400 registratiebedrijven zijn rechtszaken aangespannen omdat EURid meent te kunnen bewijzen dat deze slechts domeinnamen registreerden om ze met winst door te verkopen, wat illegaal is.