Slank in mooi diep-paars

Bijna herfst, tijd voor nieuwe mode.

In een korte serie onthult nrc.next de trends.

De kleuren van de overhemden zijn nog net zo frivool als vorig seizoen. Foto Klaas Fopma/HH Nederland, Amstelveen, 21 december 2005 Filiaal van Vroom en Dreesman in Amstelveen, V & D. Overhemden, herenmode, confektie, confectie foto : Klaas Fopma/HH Hollandse Hoogte

Een waarschuwing vooraf: het overhemd met diagonale strepen, dat nog steeds wordt gespot, kan echt niet meer. Stylist Nishantha de Gruiter, die bij de bekende herenzaak Oger werkt en mode studeert, roept verschrikt: „Nee!” als ik over dit kledingstuk begin. Verbrand het nu toch eindelijk.

Volgens De Gruiter wordt het overhemd deze herfst ‘slank’, dat wil zeggen, getailleerd, met of zonder zichtbare coupenaden. Voor de wat corpulentere man is dat natuurlijk geen gezicht, dus die moet zich maar houden bij het gewone, wijder vallende hemd. „Maar als je het kunt hebben, is het een goed idee. De pakken worden ook weer slank.”

Er zijn meer subtiele aanpassingen. Zo zijn de boorden lager. Daarnaast gaan steeds meer goede merken nu mother of pearl-knopen gebruiken. „Dat geeft een luxe uitstraling.”

De kleuren zijn nog net zo frivool als vorig seizoen. „Nog steeds roze, en nu hebben we ook veel paars. Een mooi diep-paars”, zegt De Gruiter. De roze hemden staan volgens hem het beste bij donkerbruine pakken (waarvan we er veel gaan zien, dit najaar, double breasted, om precies te zijn) en de paarse hemden kleuren goed bij een donkerblauw of antracietgrijs pak. Een overhemd met print kan ook, maar de print moet fijn zijn. Een dun streepje, een pied-de-pouletje of een ruitje, dat mag. „Heel rustig, allemaal.”

Wie vindt dat dit saai wordt, moet zich verdiepen in het kastje met manchetknopen dat in elke goede overhemdwinkel staat. Want qua manchetknopen mogen mannen wél helemaal los gaan. „Vrouwelijk”, noemt De Gruiter ze zelfs. „Er staan bloemetjes van Venetiaans glas op, of roosjes, of dierentuindieren. In felle kleuren.” De voorbeelden die hij noemt, zijn van het merk Borelli.

Ook de stropdas biedt enig avontuur. „In Italië loopt iedereen nu met een piccolo, een heel smalle das. Of met een gebreide of gehaakte das van kasjmier.” Een paars hemd met een dierentuindier op de manchetten en een gehaakte das: behoorlijk dandy. Wie op zijn werk raar aangekeken wordt als hij verkleed als Oscar Wilde aan komt zetten, kan ook voor een conservatievere keuze gaan. „De stropdas met paisleyprint is minder opvallend, maar wel erg mooi.” Stropdassen met brede strepen, alias de Pim Fortuyndas, verdwijnen nu echt. „We hebben hem nog wel in de winkel, maar hij wordt haast niet meer verkocht.” Wat zou Pim daarvan gezegd hebben?

    • Aaf Brandt Corstius