Schumacher wint Eneco Tour na val van Hincapie

Na een uiterst spectaculaire ontknoping heeft de Duitse wielrenner Stefan Schumacher op de laatste dag de Eneco Tour gewonnen. De renner van Gerolsteiner won met 1 seconde verschil van de Amerikaan George Hincapie die door Schumachers toedoen vlak voor de finish onderuitging. De Duitser week duidelijk van zijn lijn, maar omdat dat het gevolg was van een klap van een toeschouwer, werd Schumacher niet gedeklasseerd.

„Dit is een vervelende uitkomst voor iedereen”, constateerde Schumacher na afloop. „Niet leuk voor George en niet leuk voor mij. Nou ja, voor mij is het nog iets leuker.”

De wielerronde door België en Luxemburg was na acht dagen koersen uitgelopen op een secondenspel. Hincapie had voor de koninginnerit op de slotdag, bijna een herhaling dit jaar van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik, drie tellen voorsprong op sprinter Schumacher. Omdat een duidelijke afscheiding tussen de klassementsrijders ontbrak, zouden wellicht de bonificatieseconden aan de finish (tien, zes en vier tellen) de beslissing brengen.

Ritwinnaar Philippe Gilbert haalde tien seconden binnen, maar zijn achterstand op Hincapie (28 seconden) was te groot om de eindzege binnen te halen. Schumacher, die op slechts drie seconden van de Discovery-rijder stond, sprintte naar een derde plaats die goed was voor vier seconden. Door zijn uitwijkmanoeuvre lag Hincapie zo’n vijftig meter voor de finish in één klap op het wegdek, terwijl de Amerikaan naar eigen zeggen op weg was naar de tweede of derde plaats in de sprint.

Naar deze onbewezen stelling had de jury geen oren en de scheidsrechters zeiden na afloop niets anders te kunnen doen dan de uitslag in stand te houden. Hoe vervelend men de situatie voor Hincapie ook vond. De Amerikaan deed met een vertrokken gezicht nog een beroep op Schumacher om zijn bonificatie af te staan. „Maar mij valt helemaal niets te verwijten. Een supporter geeft mij een klap, waardoor ik bijna zelf val.”

Ondanks de valpartij van de rode truidrager in de laatste meters van de ronde was de organisatie tevreden over het verloop van de koers. Incidenten zoals vorig jaar, toen renners tijdens de ‘koninginnerit’ de verkeerde kant op werden gestuurd, bleven dit keer uit. Ook leek van fricties tussen de Belgische en Nederlandse organisatoren geen sprake.

    • Erik van der Walle