Ook de zee krijgt nu rust

De Unie van Islamitische Rechtbanken wint aan gezag.

Zij maakt nu ook een einde aan piraterij op zee.

De Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU), de nieuwe heersers in de Somalische hoofdstad Mogadishu, zijn een campagne begonnen tegen de wijdverspreide zeepiraterij. Onder leiding van ICU-leider Hassan Dahir Aweys werd vorige week het havenstadje Hobyo ingenomen en vestigden militiestrijders van de ICU zich in Haradheere en Eldher.

In de vijftien jaar oude anarchie in Somalië beperkte het geweld zich niet tot land, maar strekte de strijd zich ook uit naar de Indische Oceaan. Krijgsheren bekwaamden zich in het kapen van schepen, die voor de kust dobberden tot de eigenaren van de landing losgeld betaalden. Ook schepen met voedselhulp van de Verenigde Naties werden vorig jaar steeds vaker doelwit. In samenspraak met Somalische zakenlieden en mogelijk ook de VN besloot de ICU de piratennesten, waarvan Haradheere het meest berucht was, op te rollen.

De ICU versterkt daarmee haar aanzien als de eerste partij in vijftien jaar die orde en rust brengt. In Mogadishu vallen nauwelijks meer gewapende mannen en wegversperringen waar te nemen. Voor het eerst sinds tien jaar landen er vliegtuigen vol passagiers op de nationale luchthaven. Gisteren werd de heropening van de nationale zeehaven gevierd.

Gestaag breiden de rechtbanken hun invloed uit, ten koste van de internationaal erkende maar machteloze regering van Yusuf in Baidoa. De ICU heerst nu in Mogadishu en grote delen van het zuiden en centrum van het land. Ze nam deze maand de controle over in het strategisch gelegen Belet Huen en begaf zich naar een stadje nabij Baidoa, waar regeringsmilities deserteerden en zich overgaven. In gebieden die ze nog niet controleren willen ze ook rechtbanken opzetten en de macht overnemen.

De militiestrijders van de ICU blijken beter gemotiveerd en bewapend dan de troepen die trouw zijn aan de regering. De regering kan echter rekenen op de steun van Ethiopische troepen die de afgelopen weken Somalië binnenvielen om president Yusuf bij te staan. De denktank International Crisis Group (ICG) waarschuwde onlangs voor een grote oorlog in Somalië; tussen de ICU en de regering, maar ook tussen landen onderling. De aartsvijanden Ethiopië en Eritrea steunen elk rivaliserende partijen in Somalië.

ICG wijst er op dat de bevolking geniet van de rust die de milities brengen, maar dat dit niet betekent dat de Somaliërs hun ideologie steunen. Binnen de ICU bevinden zich haviken die de zuivere godsdienstleer verkondigen. Zo vielen fundamentalisten in Mogadishu onlangs een videohal binnen waar Indische films werden vertoond en kregen jongeren zweepslagen omdat ze marihuana rookten.

    • Koert Lindijer