Ontluisterend verlies Ajax

Ajax had dit seizoen willen gebruiken om terug te keren in de Europese top.

Nu mist de club vele miljoenen en rest deelname aan het UEFA-Cuptoernooi.

Jaap Stam probeert verdediger Thomas Vermaelen te troosten na diens eigen doelpunt tegen FC Kopenhagen. Foto Bas Czerwinski 23-08-2006, AMSTERDAM. AJAX - FC KOPENHAGEN. JAAP STAM TROOST THOMAS VERMAELEN NA DE WEDSTRIJD FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Ajax heeft gisteren de belangrijkste wedstrijd van het seizoen verloren. De ploeg van Henk ten Cate liep in de Arena tegen FC Kopenhagen tegen een ontluisterende 2-0 nederlaag aan. De Amsterdammers zijn daardoor veroordeeld tot het UEFA-Cuptoernooi.

Dat betekent zowel sportief als financieel een ramp voor de club die zichzelf twee weken geleden na een 2-1 zege in Kopenhagen nog rijk rekende. „Dit is ongelooflijk”, stamelde aanvoerder Jaap Stam na afloop. „Het was allemaal te onrustig. We moeten niet bij de pakken neer gaan zitten.”

Ook Ten Cate reageerde teleurgesteld. „Er was eigenlijk niets aan de hand. Maar het rare is dat een aantal spelers na de 1-0 achterstand hun hoofd verloren. Zonde voor deze jonge ploeg”, sprak de coach die vorig seizoen nog met Barcelona de Champions League won.

Ajax kreeg vooral in de eerste helft een paar grote mogelijkheden om de openingstreffer te maken. Een inzet van linkerspits Ryan Babel belandde op de paal en een kopbal van Gabri ging rakelings langs het doel.

In de tweede helft kwam de Deense landskampioen uit het niets aan de leiding door een doelpunt van Silberbauer. Kort daarop gleed Ajax-verdediger Thomas Vermaelen tot verbijstering van alles en iedereen de bal achter doelman Maarten Stekelenburg. Ajax stelde in de slotfase alles in het werk om nog een verlenging af te dwingen, maar verder dan een kopbal van Klaas-Jan Huntelaar op de lat kwam de ploeg niet. Met gebogen hoofden verlieten de Ajacieden het veld.

Op de tribune konden de nieuwe beleidsmakers van Ajax hun ogen nauwelijks geloven. Ze dachten met het bereiken van de groepsfase van de Champions League een belangrijk succesje te boeken. Algemeen directeur Maarten Fontein durfde eind vorig jaar al spoedig na zijn indiensttreding de verantwoording te nemen voor een investering van negen miljoen euro in Huntelaar. Een recordbedrag, maar met het bereiken van de Champions League zou dat bedrag in één klap zijn terugverdiend.

Technisch directeur Martin van Geel kreeg deze zomer de vrijheid om verder te investeren in verschillende andere spelers, zoals Jaap Stam, Kenneth Perez, Roger, George Ogararu en Gabri. Al was het voor hen niet nodig grote bedragen uit te trekken, Ajax belandde er wel door in de rode cijfers. Mede wegens het feit dat tegelijkertijd een half dozijn spelers transfervrij en dus gratis de Arena verliet. Maar de voormalige topmanager van Unilever Fontein dacht te handelen volgens een oeroud principe: de kost gaat voor de baat uit. Dat liep gisteravond dus even anders.

Ajax wilde de kloof met de Europese topploegen verkleinen door extra inkomsten te generen met het opleiden en verkopen van spelers. Maar het mislopen van de Champions League is een forse streep door de rekening.

Vorig week presenteerde Fontein het beleidsplan 2006-2011 aan het personeel van Ajax. De ongeveer 180 werknemers van het voetbalbedrijf kregen te horen dat de directie ernaar streeft om één keer in de twee jaar kampioen van Nederland te worden. Ajax is dus aan de beurt dit seizoen, de laatste titel was in 2004. De club wil structureel tot de beste zestien van Europa behoren. Dat gebeurde in de afgelopen zeven seizoenen slechts tweemaal. Mede door deze inspanningsverplichting zou Ajax ook vaker de kwartfinales of halve eindstrijd van de Champions League moeten bereiken. Nu is de club veroordeeld tot het spelen van UEFA-Cupvoetbal. Een troosttoernooi vergeleken met de Champiosn League.

De uitschakeling van doorkruist ook de plannen om het merk Ajax beter verkopen in de wereld. De club geniet een enorme bekendheid, maar in financieel opzicht levert dat relatief weinig op. Een van de vijf clubwaarden die in het beleidsplan worden genoemd, luidt: Ajax wint met aanvallend, dominant en creatief voetbal. De club wil de aanhang blijven koesteren. Ajax verdient in tegenstelling tot buitenlandse topclubs nog steeds vijftig procent van zijn omzet met kaartverkoop. Over de grens vormen tv-rechten (Italië) en commerciële inkomsten (Spanje) een grotere bron van inkomsten.

Buitenlanders worden bij Ajax voorzien van allerlei documentatie over de club en het leven in Nederland. Ze krijgen daarmee een soort inburgeringscursus. Een dienstverband bij Ajax moet gekoppeld worden aan clubliefde. Te veel spelers gedroegen zich in het verleden slechts als werknemers. Een gedeelte van het kantoorpersoneel krijgt een vast salaris en een variabel deel op basis van doelstellingen en verantwoordelijkheden.

Op voetbalgebied bleek het nieuwe Ajax nog niet aan de doelstellingen te voldoen. Ten Cate had zijn spelers vandaag vrijaf willen geven. Nu volgt een crisisberaad.

Ajax-Kopenhagen

0-2

Gespeeld op 23 augustus

Toeschouwers 35 000

Scheidsrechter Fandel (Dui)

Doelpunten

59' Silberbauer 0-1

77' Vermaelen (e.d.) 0-2

Kaarten

56 Stam, 50 Allbäek,

61 Sneijder, 81 Silberbauer