Onderzoek naar dood vermeende terrorist in Zeeland

Rachid B., een vermeend lid van de terroristische Hofstadgroep, werd begin juli dood aangetroffen in zijn huis in Zierikzee. Justitie in Middelburg heeft een toxicologisch onderzoek ingesteld naar zijn dood.

Volgens Bart Nooitgedagt, de advocaat van B., lag zijn cliënt in bed toen hij werd gevonden en had hij schuim op zijn mond. De advocaat zegt dat justitie onderzoekt of B. mogelijk is vergiftigd. „Want het is natuurlijk vreemd dat een jonge, gezonde man op die manier overlijdt”, aldus Nooitgedagt. De familie van B. zou te kennen hebben gegeven te vermoeden dat hij door een misdrijf om het leven is gebracht. Justitie houdt rekening met een zware epileptische aanval, maar volgens de advocaat leed B. niet aan epilepsie.

Het openbaar ministerie heeft volgens een woordvoerster op dit moment nog geen aanwijzingen dat B. door een misdrijf om het leven is gebracht, maar het onderzoek naar de doodsoorzaak is nog niet afgerond.

Rachid B. werd verdacht van het naar het buitenland smokkelen van de vermoedelijke geestelijk leider van de Hofstadgroep, de Syrische Redouan Al-I. Op 2 november 2004 zou B. de Syriër een lift hebben gegeven naar een vliegveld in België. De Syriër is sindsdien spoorloos. Volgens berichten zou hij door de Syrische geheime dienst zijn opgepakt in zijn vaderland en nu worden vastgehouden. De Syrische autoriteiten ontkennen dit.

B. werd in Londen op verzoek van de Nederlandse justitie aangehouden en in 2005 uitgeleverd aan Nederland. Hij zat tot eind maart vast in voorlopige hechtenis. Daarna werd hij vrijgelaten omdat justitie de kans op een veroordeling voor deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk, bijzonder klein achtte.

Justitie kon niet bewezen dat B. aanwezig was bij huiskamerbijeenkomsten van de groep, onder meer in de woning van Mohammed B., de man die tot levenslang is veroordeeld voor de moord op cineast Theo van Gogh. B. werd ook vrijgesproken van de verdenking van verboden wapenbezit.