Niet slurpen of prakken

Ik wil je graag nog wat meer vertellen over het Studentenkookboek dat vorige week is verschenen. Ik was gisteren namelijk niet toe gekomen aan alle praktische informatie en de recepten die erin staan. In het hoofdstuk ‘Tips & Tricks’ lees ik over etiquette aan tafel.

Het lijkt zo logisch, dat je niet mag slurpen, smakken, prakken of pilletjes draaien van broodkruimels en dat je nooit je hele hand rond de kelk van je wijnglas mag vouwen. Maar je moet er tijdens een chic galadiner maar net aan denken. Zelf wil ik, als de speechers lang van stof zijn of ik een dodelijk saaie tafelgenoot tref, nog weleens gedachteloos de steel van mijn wijnglas tussen mijn vingers laten draaien. Fout, lees ik. Gelukkig had ik niet met volle mond praten al van mijn moeder geleerd.

Er staan niet zo gek veel recepten in het boekje, maar wat erin staat is origineel. Pasta met kerstomaatjes, zalm, wodka en sinaasappel, wortelsoep met gamba’s en koriander, noodlesalade met gepocheerde kip, pinda’s en citroen klinken in elk geval spannend en lekker. En nadat ik gisteren de aardappelgroentelasagne met courgette, tijm, ricotta en spek en de tv-roomyoghurt met meringues, bosvruchten en hazelnootchocolade had gemaakt, begreep ik werkelijk niet meer waar de uitdrukking ‘arme student’ vandaan komt.

Voor 4 studenten:

4 grote aardappels, schoongeboend

2 courgettes

175 g bacon, licht uitgebakken

4 eieren, losgeklopt

1 bakje ricotta of jonge geitenkaas

2 eetlepels tijmblaadjes

olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schaaf de ongeschilde aardappels met een dunschiller in heel dunne plakjes. Schaaf de courgette, eveneens met de dunschiller, in lange, dunne plakken. Vet een ovenschaal licht in met olie en beleg met de plakjes aardappel tot de bodem bedekt is. Leg er de helft van de plakjes bacon op.

Meng de eieren met de ricotta, tijm, versgemalen peper en zout en schenk een derde hiervan eroverheen. Beleg met de helft van de courgetteplakjes. Schenk er weer een deel van het ricottamengsel over. Verdeel de andere helft van de bacon erover en de rest van de courgette en verdeel er de rest van de ricotta over. Leg er tot slot de laatste aardappelplakjes op. Bestrooi het gerecht met versgemalen peper en zout, besprenkel met olijfolie en bak de lasagne in ongeveer een half uur gaar. Let op dat de bovenkant niet verbrandt, temper in dat geval de oventemperatuur of dek de schaal af met aluminiumfolie.

Meng voor het toetje een halve liter volle yoghurt met een paar eetlepels crème fraîche en maak op smaak met honing. Roer er een doosje bramen of bosbessen (of diepvriesbosvruchten) door. Verkruimel een half pak meringues (eiwitschuimpjes) en hak hazelnootchocolade in brokjes en meng ze door de yoghurt. Serveer in hoge glazen, voor de televisie.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over galadiners, etiquette en andere mores aan tafel op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil