MRSA in VS vaker buiten ziekenhuis

rotterdam. Als Amerikaanse patiënten met een ontstoken wond op de eerste hulp komen, is meestal MRSA de oorzaak. De inventarisatie, vorige week gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, geeft aan dat de `ziekenhuisbacterie` MRSA in de VS tegenwoordig algemeen voorkomt buiten de muren van de zorginstellingen. MRSA kan infecties van de huid en het onderliggende weefsel veroorzaken. De bacterie is moeilijk te bestrijden, omdat hij tegen antibiotica resistent is. Sinds 2000 duiken MRSA-infecties ook steeds vaker buiten ziekenhuizen op. Infectieziekten-deskundigen hebben in elf Amerikaanse steden gezocht naar MRSA in wonden van volwassenen, en vonden de bacterie bij 59 procent van de patiënten. In Nederland is het probleem veel kleiner, zegt epidemioloog Marina Conyn van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM. De enige bekende uitbraak was vorig jaar, toen negen spelers van een voetbalteam MRSA-ontstekingen kregen.