Mogelijke dader onopgeloste moorden

De 45-jarige P. C. uit Heerlen, die wegens diefstallen in de gevangenis verblijft, wordt verdacht van meerdere onopgeloste moorden in Limburg. Een woordvoerder van het openbaar ministerie (OM) heeft dit bevestigd. Advocaat A. Vonken van de verdachte heeft verklaard dat het om vijf moorden op heroïnehoertjes gaat, die tussen 1992 en 2003 zouden zijn gepleegd.

De verdachte C. stond na zijn arrestatie vrijwillig DNA af, waarna justitie een verband legde met de verkrachting van en een poging tot moord op een heroïneprostituee op 1 juni 1992 in Valkenburg. C. moet voor die zaak woensdag voor de rechter in Maastricht verschijnen.

Raadsman Vonken van C. stelt dat het OM geen bewijs heeft voor de moorden: „Het zijn hooguit aanwijzingen”, meent hij. Justitie baseert zich volgens hem op een verjaarde moord uit 1975, waarbij de verdachte, die destijds nog minderjarig was, in de buurt was.

Zijn cliënt C. kende een aantal van de slachtoffers wel uit het drugsmilieu, zegt Vonken. De vrouwen kwamen bij hem over de vloer en hij heeft hun wel eens drugs gegeven omdat ze daarom vroegen. C. was zelf ook drugsverslaafd.

De verdachte is uitgebreid verhoord over alle moorden, maar ontkent ten stelligste er iets mee te maken te hebben. Alleen in de verkrachtingszaak, waarvoor hij zich woensdag moet verantwoorden, heeft hij gedeeltelijk bekend. De heroïneprostituee wilde hem beroven en dreigde met een spuit. De Heerlenaar is daarna doorgedraaid en heeft haar mishandeld, aldus zijn advocaat. Hij heeft haar niet willen vermoorden, aldus Vonken.