Methode voor winst stamcel spaart embryo

Een nieuwe methode om embryonale stamcellen te produceren, die vandaag is gepubliceerd in het tijdschrift Nature, spaart het embryo.

Dat kan volgens de onderzoekers de morele bezwaren van de Amerikaanse regering en religieuze groepen tegen stamcelonderzoek wegnemen.

Onderzoek met menselijke embryonale stamcellen komt in de Verenigde Staten nu niet in aanmerking voor federale subsidie, omdat tot dusver voor het winnen van de stamcellen embryo’s moeten worden vernietigd. President Bush blokkeerde een wetsvoorstel dat zulke financiering wel mogelijk moest maken, in juli van dit jaar met zijn eerste veto.

Voor het winnen van stamcellen worden embryo’s gebruikt die zijn overgebleven van een IVF-behandeling. Dit is ook in Nederland de praktijk. Onderzoekers van het particuliere bedrijf Advanced Cell Technology in de Amerikaanse staat Massachusetts zijn er nu in geslaagd stamcellijnen te maken door uit achtcellige embryo’s één of twee cellen weg te halen. Embryo’s die zo behandeld zijn, zijn nog levensvatbaar.

In de praktijk worden uit zulke jonge embryo’s nu al één of twee cellen gehaald voor ‘preïmplantatie-diagnostiek’. Daarbij wordt een embryo genetisch gecontroleerd op bijvoorbeeld de ziekte van Huntington, voordat het in de baarmoeder wordt geplaatst. Nieuw is nu het preparen van een stamcellijn uit zo’n verwijderde cel. Het Amerikaanse bedrijf wil de techniek uitvoeren bij cellen die toch al zijn weggenomen voor dit type diagnostiek.

Een woordvoerder van het Witte Huis noemde het „bemoedigend dat wetenschappers serieus proberen om het vernietigen van embryo’s bij onderzoek te vermijden”. Een woordvoerder van de Amerikaanse bisschoppen reageert afwijzend. Hij wijst erop dat ook één cel een nieuw embryo, en dus een mens zou kunnen vormen. Wetenschappers noemden de nieuwe methode weinig efficiënt. Met zestien embryo’s maakte het bedrijf twee stamcellijnen. Stamcellen staan in de belangstelling, omdat deze cellen zich nog tot alle soorten weefsels kunnen ontwikkelen. In de toekomst zouden zo aandoeningen als diabetes of de ziekte van Parkinson kunnen worden behandeld.