Makers Zen en iPod lossen geschil op

Apple en Creative hebben hun patentruzie bijgelegd. Apple betaalt Creative 100 miljoen dollar (78 miljoen euro) om van alle rechtszaken af te zijn. De fabrikanten van de draagbare mp3-spelers iPod en Zen gaan nu zelfs samenwerken. Dat maakten de twee bedrijven gisteren nabeurs bekend.

Het dispuut ging over een octrooi van Creative op software om muziek te ordenen met schermen die in een bepaalde volgorde verschijnen, waarop Apple volgens Creative inbreuk maakte. Op Apples iPod kan men bijvoorbeeld een liedje selecteren door te scrollen van Music naar Artist, naar album, naar titel van het nummer.

Als reactie spande Apple op zijn beurt enkele rechtszaken aan tegen het in Singapore gevestigde Creative, wegens vermeende patentinbreuken. Deze worden met de schikking ook beëindigd.

Onderdeel van de schikking is dat Creative accessoires mag gaan maken voor de iPod, onder de naam ‘Made for iPod’. Het gaat om onder meer boxen en oordopjes. Creative liet weten zeer tevreden te zijn met deze nieuwe kans op de markt voor mp3-spelers. Beleggers in Creative reageerden enthousiast op de schikking. Het aandeel steeg vanochtend met 17 procent op de beurs van Singapore.

Hoewel de Zen in 1999 al op de markt kwam – twee jaar eerder dan de iPod – is Apples iPod verreweg de populairste mp3-speler. In de VS heeft Apple een marktaandeel van bijna 70 procent. Er zijn tot nu toe zo’n 59 miljoen iPods verkocht.

De Amerikaanse computermaker Dell kondigde vanochtend aan te stoppen met zijn eigen mp3-speler: de Ditty. De speler werd pas een jaar verkocht, maar Dell zegt zich meer te willen concentreren op zijn kernactiviteiten: het maken van computers en printers. Mp3-spelerfabrikanten die nog wel zijn overgebleven zijn Sony, Samsung en het Koreaanse Reigncom, met zijn iRiver-speler.