Kuiper leidt politie in Arnhem tijdelijk

Oud-korpschef van de politie Amsterdam-Amstelland Jelle Kuiper (61) is tijdelijk benoemd tot korpschef van de politie Gelderland-Midden. Hij volgt daarmee Jos van Deursen op, die vorig week zijn functie neerlegde nadat de burgemeester van Arnhem en de ondernemingsraad het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Volgens van Deursen was hierdoor een „onwerkbare” situatie ontstaan.

Van Deursen verloor het vertrouwen na aanhoudende problemen binnen zijn korps. Er kwamen veel klachten binnen over discriminatie, racisme en een falend managementbeleid. Ook zouden reeds beloofde promoties van allochtone politiemensen zonder motivatie zijn teruggedraaid.

Jelle Kuiper neemt vanaf vandaag op interim-basis de leiding over. Hij zal fulltime aan de slag gaan. Gisteren is Kuiper voorgesteld aan het personeel van het korps.

Kuiper was van 1997 tot 2004 korpschef van Amsterdam. Daarvoor werkte hij drie jaar als plaatsvervangend korpschef in die stad. In 2004 ging Kuiper met functioneel leeftijdsontslag. Sindsdien werkte hij één dag in de week op de politieacademie en was hij adviseur van het politiekorps in Amsterdam. Kuiper woont nu nog in Alkmaar, maar zegt „om zijn taak goed te kunnen doen” een huis te zoeken in Arnhem, aldus een woordvoerder van burgemeester Pauline Krikke. Kuiper verwacht zeker een jaar leiding te geven aan het Gelderse korps.

Begin volgende maand komt een externe commissie met de uitkomsten van een onderzoek naar de handelswijze binnen het korps. Tevens is de Nationale Ombudsman een onderzoek gestart.