India wil UNIFIL verlaten

Een Libanese vrouw fotografeert Indiase militairen bij de VN-vredesmacht UNIFIL bij het Zuid-Libanese dorp Deirmimas. India denkt aan terugtrekking van zijn contingent. (Foto AFP) A Lebanese woman grabs photos of Sikh and Indian soldiers of the UN Interim Force in Lebanon (UNIFIL) in the southern Lebanese village of Deirmimas near Marjayoun, 21 August 2006. While the truce that halted a month-long war between Israel and Hezbollah entered its second week, Lebanon made an all-out effort to control its territory to ward off a new round of Israeli attacks. Lebanese troops pursued their historic deployment to the border with Israel and Defence Minister Elias Murr vowed to punish any breach of the truce from Lebanese territory, insisting that Hezbollah was committed to the ceasefire. AFP PHOTO / OUSSAMA AYOUB AFP

India overweegt zijn troepencontingent bij de VN-vredesmacht UNIFIL in Zuid-Libanon terug te trekken, zo heeft de Indiase minister van Defensie, Pranab Mukherjee, gisteren in New Delhi meegedeeld. Dat zou een nieuwe tegenslag zijn voor de Verenigde Naties, die conform bestandsresolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad UNIFIL tot 15.000 man proberen uit te breiden ter ondersteuning van 15.000 Libanese regeringsmilitairen. Tot dusverre blijkt het voor de VN lastig extra manschappen los te krijgen.

India heeft 775 militairen in Zuid-Libanon. Minister Mukherjee gaf geen reden voor de mogelijke terugtrekking. Maar volgens diplomatieke bronnen heeft India moeite met de nieuwe, nog voorlopige geweldsinstructie voor het versterkte UNIFIL, die op meer gronden geweld toestaat om het staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah af te dwingen dan nu het geval is. Europese landen die door de VN zijn opgeroepen troepen te leveren, zeggen juist problemen te hebben met de vaagheid van mandaat en gevechtsregels. Het troepenaanbod van Indonesië, Maleisië en Bangladesh stuit op verzet van Israël tegen soldaten uit landen waarmee het geen diplomatieke relaties heeft.

Syrië waarschuwde gisteren dat het zijn grens met Libanon zal sluiten als UNIFIL-militairen langs die grens worden gestationeerd. Dat zou Libanon van de buitenwereld afsluiten: er is nog steeds een Israëlische lucht- en zeeblokkade en zijn enige andere landgrens, met Israël, is dicht. Israël wil dat de VN-troepen langs de Libanees-Syrische grens patrouilleren om wapensmokkel naar de shi’itische organisatie Hezbollah te verhinderen. Volgens resolutie 1701 kan UNIFIL overigens alleen een dergelijke taak vervullen op verzoek van de Libanese regering. (Reuters, AP, AFP)