Gemeente te laat met vergunning

Gemeenten zijn vaak te laat met het afhandelen van aanvragen voor een bouwvergunning. In een kwart van de gevallen deed de gemeente er meer dan een half jaar over. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van ondernemingsorganisatie VNO-NCW.

In principe moeten gemeenten binnen dertien weken na het indienen van een bouwaanvraag een besluit genomen hebben, maar die termijn wordt in de helft van de gevallen niet gehaald, zegt VNO-NCW. Een gemeente heeft de mogelijkheid deze termijn met dertien weken te verlengen. Na het verstrijken van die termijn is er in een kwart van de gevallen geen besluit genomen.

Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW, die de houding van de overheid ‘geïnstitutionaliseerd wantrouwen’ noemt, pleit voor het afschaffen van vergunningen, behalve voor activiteiten die tot ‘onomkeerbare schade’ kunnen leiden.