Gemanipuleerd gras weet uit proefveld te ontsnappen

Rotterdam. Een genetisch gemanipuleerde grassoort bedoeld voor golfterreinen is ontsnapt uit het proefveld in de Amerikaanse staat Oregon. Het gras werd aangetroffen op bijna vier kilometer afstand. Het is de eerste keer dat in de VS uitzaaiïng van genetisch gemanipuleerde gewassen is geconstateerd. Eerder gebeurde dat al met koolzaad in Canada. Onderzoekers onder leiding van Jay Reichman van het Environmental Protection Agency (EPA) hebben in Oregon in de natuur grasplantjes gevonden die net als het gemanipuleerde gras resistent zijn tegen het onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp. Dat was nabij een boerderij waar het bedrijf Scotts Company in 2003 veldproeven met een experimentele genetisch gemanipuleerde grassoort uitvoerde. Het onderzoek verschijnt in het oktobernummer van Molecular Ecology.