GALERIESELECTIE

Joep Overtoom Morgen opent Henk Smits, initiatiefnemer van groepstentoonstellingen in de Bagagehal van Loods 6, zijn nieuwe Galerie Smits. De Amsterdamse galerie is de voortzetting van zijn bedrijf Kunstbemiddeling Smits. Eerste exposant in de galerie is schilder Joep Overtoom, momenteel studerend aan het Gold-

smiths College in Londen. Zijn tentoonstelling Lousy Cream bestaat uit schilderijen met architectonische vormen, die het werk van kunstenaars als Hans Broek en Robert Zandvliet in herinnering brengen.

Lousy Cream, schilderijen van Joep Overtoom. 25 aug t/m 27 sept in Galerie Smits, Fokke Simonszstraat 29, Amsterdam. Wo t/m za 13u30-17u30.

Agence VU VU! is een overzichtstentoonstelling van het gerenommeerde Franse fotoagentschap VU, dat in 1986 werd opgericht. Het gelijknamige tijdschrift VU publiceerde als eerste magazine werk van fotografen als Man Ray, André Kertész, Robert Capa en Brassaï. De tentoonstelling in Fotogalerie Noorderlicht, samengesteld door fotokenner Robert Delpire, bestaat uit 150 werken uit de afgelopen twintig jaar, gemaakt door 66 fotografen, onder wie Philip Blenkinsop (Australië), Stanley Greene (VS), Christer Stromhölm (Zweden) en Kadir van Lohuizen (Nederland).

VU! 20 jaar Agence VU in foto’s. T/m 3 sept in Fotogalerie Noorderlicht, Akerkhof 12, Groningen. Di t/m zo 11-18u.

Klaas Gubbels De tafel, de koffiekan, de peer, de pijp, de krant en het schaakbord zijn motieven die al ruim veertig jaar met regelmaat terugkeren in het oeuvre van Klaas Gubbels. Zelden voegt hij nieuwe onderwerpen toe. Uitgaande van de beperking combineert Gubbels zijn vaste thema’s in steeds wisselende formaties, kleuren en afmetingen. De vormentaal is hoekig, het kleurgebruik vaak sober. In de Maastrichtse vestiging van Galerie Wansink laat Gubbels nu nieuwe schilderijen zien op een tentoonstelling met de titel ‘Koffie, suiker en melk’.

Recente schilderijen van Klaas Gubbels. T/m 24 sept in Galerie Wansink, Kapoenstraat 20, Maastricht. Wo t/m za 11-17u, zo 14-17u.

Shane Waltener De sculpturen en installaties van de Engelse kunstenaar Shane Waltener stralen met hun barokke uiterlijk en overvloed aan ornamentiek ogenschijnlijke rijkdom uit. Tegelijkertijd zijn de kunstwerken bedoeld als vanitassymbolen: bitterzoete herinneringen aan de sterfelijkheid van de mens. Ze zijn gemaakt van suiker of geslepen glas, en bedoeld om de toeschouwer te verleiden met hun kleurenpracht. Een wandsculptuur van gezouten brooddeeg komt over de gehele lengte van de ruimte aan de muur te hangen. De patronen verwijzen naar klimplanten en barokke reliëfs, maar ook naar eigentijdse graffiti.

Sculpturen en installaties van Shane Waltener. 26 aug t/m 24 sept in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

Paul Blanca Geïnspireerd door fotografen als Robert Mapplethorpe en Andres Serrano begon Paul Blanca in 1980 met het maken van fotoportretten waarin de nadruk lag op het extreme en het shockerende: een zelfportret met rat in de mond, een naakte vrouw met slakken op haar huid, of een kale man met ‘ogen’ in het achterhoofd gekerfd. Van groot belang was Blanca’s kennismaking met choreograaf Hans van Manen, voor wie hij in de rol van kickbokser optrad in diens ballet Pose. Van Manen, zelf een ervaren fotograaf, leerde Blanca om te gaan met een Hasselblad-camera. Als schrijver werkte Blanca voor Het Parool en Nieuwe Revu. Zijn verhalen illustreerde hij met eigen fotowerk. In Galerie Quintessens is nu een overzicht van zijn werk uit de afgelopen 25 jaar te zien.

Paul Blanca, foto’s 1980-2005. T/m 16 sept in Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.

En verder

Schilderijen van Katinka Lampe t/m 30 sept in Galerie van den Berge, Westwal 45, Goes; sieraden van Atelier Ravary t/m 30 sept in Galerie Marzee, Lage Markt 3, Nijmegen; installatie en objecten van Mark Kramer t/m 30 sept in Galerie Mirta Demare, Bergsingel 176-B, Rotterdam; werken van Gijs Frieling, Gerard Prent en Marinus van Dijke t/m 8 okt in Galerie Wit, Hamelakkerlaan 38, Wageningen.