FRANKRIJK

Milieubehoud/Foto’s Yann Arthus-Bertrand (1946) is op het ogenblik ongetwijfeld de bekendste fotograaf ter wereld. Zijn clichés werden door 100 miljoen mensen bewonderd. Van zijn boek La Terre vue du ciel (uitg La Martinière) werden 3 miljoen exemplaren in 80 landen verkocht. Een fenomeen. Maar de belangrijkste strijd levert Bertrand voor het milieubehoud. Verleden juni inaugureerde hij in het Bois de Boulogne de expositie Vivants met ruim 80 vergrotingen (1.20 x 1.80m) van 42 van de grootste dierenfotografen ter wereld. De clichés gaan vergezeld van pedagogische panelen. Deze stellen de negatieve effecten van de menselijke activiteiten op de planeet aan de kaak. Het contrast tussen de schoonheid van de dieren en de wreedheid van de cijfers veroorzaakt een schok en heeft tot doel ons bewust te maken.

Vivants, gratis in de buitenlucht t/m eind okt op de carrefour Longchamps in het Bois de Boulogne, Parijs, www.yannarthusbertrand.org, www.goodplanet.org en 0033-148420101.

Versailles/Arias Twee kinderen die niet meer mogen dromen van speelgoed en sprookjes omdat ze door het cynisme van de 18de eeuwse diplomatie koning en koningin moeten worden. Dat is het stramien van het barokke vertelsel dat de Argentijnse regisseur en toneelschrijver Alfredo Arias heeft verzonnen om de Fêtes de nuit de Versailles op het bassin de Neptune te vieren. Les Noces de l’enfant roi vertelt in feite de geschiedenis van de vergeten verloving op 11-jarige leeftijd van Lodewijk XV. Het resultaat: een opgewekt, kleurrijk en tegelijk nostalgisch dansspektakel op de choreografie van de Argentijnse Ana Maria Stekelan, de teksten van Chantal Thomas en de muziek van Les Rita Mitsouko.

26 aug, 2, 8, 9, 15 en 16 sept om 21u30 in de tuinen van het Château de Versailles, reserveren 0033-130837888.

En verder Artistes & stars par les photographes de Paris Match t/m 10 sept in het Musée Jacquemart-André, Parijs, 0033-145621159.