Europese zorg over toevoer Russisch gas

De Europese Unie is bezorgd over de gasvoorziening. Energiecommissaris Piebalgs betwijfelt of Oekraïne genoeg Russisch gas in zijn ondergrondse opslagtanks heeft geïnjecteerd voor de komende winter.

De opslagtanks in het westen van Oekraïne zijn van groot belang voor de EU. Daar bouwt men in de zomer een gasbuffer op waar de EU en Oekraïne in de koude wintermaanden uit putten. Oekraïne heeft dit jaar onderhoud aan die gasopslag verricht, maar de EU betwijfelt of de tanks wel voldoende gevuld zijn.

Afgelopen winter was de EU meermalen verstoken van Russisch gas, die een kwart van de behoefte dekt. Op 1 januari draaide Rusland de gaskraan naar Oekraïne dicht wegens een prijsdispuut met politieke ondertonen.

De waarschuwing van EU-commissaris Piebalgs komt daags nadat de nieuwe Oekraïense premier Janoekovitsj beloofde dat zijn land deze winter geen gas voor Europa aftapt. Oekraïne zou voldoende in opslag hebben. „Ik wil Europa graag gerust stellen: deze winter halen we geen Europees gas uit de pijpen.” Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft het buurland daarvan in het verleden meermalen beschuldigd, Oekraïense leiders hebben het toegegeven.

De EU is ook bezorgd omdat Oekraïne en Rusland nog geen gasprijs voor 2007 overeen zijn gekomen. In de Russische badplaats Sotsji bleek Janoekovitsj vorige week bereid 110 dollar per duizend kuub gas te betalen in plaats van de huidige 95 dollar. Het gaat om een mix van duur gas van 230 dollar uit Rusland en goedkoop gas van 60 dollar uit Turkmenistan. Het mengsel wordt geleverd door tussenbedrijf RosUkrEnergo.

Turkmenistan eist nu 100 dollar. Een prijsverhoging tot 110 dollar is niet genoeg om tussenbedrijf RosUkrEnergo in 2007 winst te bezorgen. Janoekovitsj bleek in Sotsji niet bereid te praten over een Russisch voorstel om ter compensatie het beheer van het Oekraïense gasnet voor de helft aan Rusland te gunnen.

EU-commissaris Piebalgs waarschuwde gisteren ook voor achterstallig onderhoud aan het gasnet van Oekraïne.