Een grijze stad van lampjes

‘Utopia’, stad van 23 lampen.

Een grijze stad met hoekige gebouwen. De grootste een toren van een meter hoog, de kleinste een huisje van een centimeter of 25. Ze staan dicht bij elkaar op een tafel. Alle gebouwtjes zijn anders, maar ze hebben allemaal een opening waar warm licht uit schijnt. Een stad van lampjes.

Op de tiende etage van de uitgewoonde kantoortoren waar de Utrechtse HKU dit jaar de examenexpositie hield, had vormgeefster Janneke Zantinge (26) haar afstudeerproject Utopia een prachtige plaats gegeven. Voor de ramen met uitzicht over Utrecht kreeg de verzameling van 23 eigenzinnige lampen in de vorm van kleine, abstracte gebouwen iets echts, alsof hij zou kunnen bestaan naast die werkelijke stad achter de ramen.

Het grijze materiaal waar ze van gemaakt zijn is een eigen uitvinding van Zantinge. „Ik ben een kartonfreak”, zegt ze. „Ik heb grijs boardkarton van 2,5 millimeter geïmpregneerd met epoxy. Daardoor wordt het sterk en bewerkbaar en krijgt het een aanzicht van gepolijst beton.” Zantinge koos voor karton omdat ze niet houdt van gedoe met materiaal of fabrikanten. „Karton kan ik zelf met mes en lijm verwerken. En de ruimtelijke schetsen zijn vaak beter dan het voltooide product. Het boetserende raak je snel kwijt als je het netjes namaakt in een ander materiaal.”

Samen zijn de lampjes volgens Zantinge een utopia. „Een decor voor je eigen fantasie. Het moest de werking hebben van een illustratie in een kinderboek of stripboek. Ik geef het decor, de aanschouwer moet het laten leven. Je kunt er in gedachten doorheen vliegen.”

Dankzij Utopia heeft Zantinge aan bestellingen voor exposities en winkels voorlopig bijna een dagtaak. Ze ziet het als een project om haar naam mee te vestigen. „Over een jaar of twee begin ik iets nieuws. Elke dag na het werk ben ik daar nu een uurtje over aan het denken. Het zullen handgemaakte producten blijven, al is het commercieel gezien niet erg handig. Misschien heb ik mijn eigen ambacht wel gecreëerd.”

Dirk Limburg

Utopia is in september bij galerie Lous Martin, Delft. www.jannekezantinge.nl

    • Dirk Limburg