DUITSLAND

Heilige wensmachines Schilderijen van heiligen – wat is daar in de late middeleeuwen mee gesold! Goed goed, als een vrome vrouw een kaars voor zo’n plaatje brandde, dan zag dat er plechtig uit. Maar het geloof in de macht van geschilderde heiligen kon ook heel anders uitpakken. Dat zien we op een tweeluik van de Florentijn Bicci di Lorenzo uit ongeveer 1400. Links slaat een man op een gouden schilderijtje van de Heilige Nicolaas in. Hij is boos omdat de sint niet deed wat hij moest doen: op de geldzakken van de man oppassen. Dan gebeurt er een wonder. Nicolaas, op het rechterpaneel, stijgt uit zijn ikoon op en roept de dieven ter verantwoording. Een expositie in Frankfurt toont de omgang met die heiligen en de schilderijen zelf zijn ook aanwezig: van Fra Angelico tot en met Giovanni Bellini.

Kult-Bild: t/m 22 okt in museum Städel, Schaumainkai 63, Frankfurt/M. Di-zo 10-19u, wo, do tot 21u. Inlf 0049-69605098-0 & www.staedelmuseum.de.

Von Stuck en de Gruppe Spur Een tempel moest het worden, het woonhuis van de Münchense schilder Franz von Stuck. De excentrieke duizendpoot ontwierp zelf het gebouw en ook de reliëfs en mozaïeken, de meubels en de beelden zijn van zijn eigen hand. Von Stuck liet er geen twijfel over bestaan wie in zijn tempel moest worden aanbeden. Toen hij in 1889 de villa betrok richtte hij in zijn atelier meteen een altaar op – voor zichzelf, natuurlijk. Het als museum fungerende prachtige huis is nu gerestaureerd en het resultaat mag er zijn. De hoofdtentoonstelling staat in het teken van andere Münchense kunstenaars, de zogenaamde Gruppe Spur. In hun manifest uit 1958 eisten zij het recht op ‘kitsch’, ‘dwalingen’ en ‘eerlijk nihilisme’. En er volgden zowaar echte kunstwerken - bizarre beelden en speelse installaties.

Gruppe Spur 1957-1965: t/m 22 okt in Museum Villa Stuck, Prinzregentenstr. 60. München. Wo-zo 11-18u. Inl: 0089-45555125 en www.villastuck.de.