Drank afmeten, wat ijs erbij en schudden maar

In ‘the blueprint’ in Den Haag kun je een workshop cocktails maken volgen.

Belangrijke tip: Houd je aan de voorgeschreven milliliters.

Er zijn verschillende methodes om je cocktail te shaken. Alle gemaakte drankjes drink je zelf op. Foto Maarten van Haaff workshop cocktail maken, Den Haag, 18 aug 2006. foto Maarten van Haaff Haaff, Maarten van

„We gaan niet met flessen gooien”, waarschuwt barman Jean Verduijn van cocktailbar ‘The blueprint’ in Den Haag. Dat is een kleine teleurstelling voor zijn gasten. Hij zet flessen rum, wodka, gin en tequila op de bar. Vanavond geeft de barman een cocktailworkshop aan tien ambtenaren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, die afscheid nemen van een collega.

Verduijn haalt zijn bargereedschap te voorschijn. Een muddler (een stamper) een strainer (grove zeef om ijs tegen te houden bij het uitschenken van een cocktail) en een jigger (een maatbekertje). „Die hebben we niet nodig”, grinnikt een deelnemer. De andere knikken instemmend. Toch adviseert Verduijn iedereen zich aan de milliliters in het receptenboekje te houden. „Balans is alles.”

Verduijns belangrijkste gereedschap is de zogenoemde Boston shaker. Die bestaat uit een roestvrij stalen beker (ook wel ‘tin’ genoemd) en een doorzichtige beker. De één druk je schuin vast in de andere. „Ze laten los als je een flinke klap aan de zijkant geeft.” De shaker gaat rond. Iedereen oefent. „Je bent klaar met shaken als de buitenste beker koud aanvoelt.”

Voordat de gasten zich achter de bar wagen, toont Verduijn nog wat schudmethodes. „Zo”, hij houdt de shaker voor zich uit „met je ellebogen uit elkaar”. Of „boven je schouders”. Wie het drankje niet met zijn lichaamstemperatuur wilt beïnvloeden „schudt vanuit de pols”. Door te shaken met ijs verdun je het drankje en komen aroma’s vrij, zegt Verduijn.

De ambtenaren mogen nu zelf aan de slag. Fruit snijden, drank afmeten, ijs toevoegen en schudden. De gemaakte cocktails gaan rond. Iedereen proeft en oordeelt. „Die van jou is iets te dik” en „die van jou is juist lekker zoet”. Na twee rondes slaat de joligheid toe. Een deelnemer met rode wangen heeft als garnering een banenschil aan zijn glas gehangen. „Wat een fantastische dag”, zegt hij.

Geef je op voor een workshop via: www.workshop-cocktail.nl

    • Juliette Vasterman