De Verleiding

Het temmen van de feeks Foto Maurice Boyer Het Temmen van de Feeks van TGA met oa. Halina Reijn (met fles) Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 050402

Onder de naam De Verleiding wordt zaterdag op de Uitmarkt in Amsterdam het theaterseizoen geopend. Van 12-24 uur zijn ruim dertig toneelvoorstellingen te zien voor slechts € 2.

Toneelgroep Amsterdam brengt in de schouwburg Het temmen van de feeks van Shakespeare, met in de hoofdrollen Halina Reijn als de feeks en Hans Kesting als haar dompteur. Traditioneel wordt dit als een komedie gezien, maar in de regie van Ivo van Hove valt er weinig te lachen, de vernedering van de opstandige vrouw is daarvoor te gruwelijk. De overtuiging van Van Hove dat er sprake is van echte liefde tussen de vrouwentemmer en zijn slachtoffer, wordt door de voorstelling niet ondersteund. Hij geeft wel een sterke schets van een fascistoïde corpsmilieu.

Inventief en luchtig is Chocorammetjes met boto, te zien in Bellevue. Jef Van gestel werkt onder de vlag van werkplaats Huis van Bourgondië. Hij vertelt het verhaal van een eenzaam ‘madammeke’ dat een boef vangt. Ze bindt hem vast met huishoudfolie om zijn geheimen te ontfutselen.

In Bellevue is ook Visnijd te zien: twee zusters staan elkaar vol jaloezie naar het leven: de een is verlamd en beweegt zich voort in een rolstoel, de ander is blind. Ze zijn veroordeeld tot elkaar. Als er een jonge, aantrekkelijke man hun schamele huisje binnenkomt, raken ze in vuur en vlam. Ze zijn bejaard; ze willen graag nog met volle teugen van het leven genieten. Marije Gubbels schreef een poëtisch getinte tekst met dramatische accenten.

26 aug. Amsterdam, Schouwburg, Bellevue, Balie, Compagnietheater. Kaarten v.a. 10u bij kassa’s Leidseplein en Kloveniersburgwal. Inl. www.deverleiding.info.