De terrorist van Lowlands is fake

Op Lowlands liep een vermeende terrorist rond.

De politie sloeg groot alarm, maar lichtte de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding niet in.

De ‘Lowlandsterrorist’ liep met dit tenue rond. Rob Muntz, hier op de foto, gebruikte het vorig jaar in zijn tv-programma ‘God bestaat niet’.
De ‘Lowlandsterrorist’ liep met dit tenue rond. Rob Muntz, hier op de foto, gebruikte het vorig jaar in zijn tv-programma ‘God bestaat niet’.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) moet altijd worden ingelicht bij een terroristische dreiging. Dus ook toen van het weekeinde de politie een klopjacht inzette op een vermeende terrorist op het Lowlandsfestival. Maar dat gebeurt niet, ten onrechte, meent het NCTB.

Het regiokorps Flevoland sloeg groot alarm, lichtte het Korps Landelijke Politiediensten, andere regiokorpsen en Schiphol in toen een man in een witte jurk met zo leek het een bomgordel op het festivalterrein liep. „Bij een dergelijk incident, waarbij Schiphol wordt gewaarschuwd en het KLPD een helikopter de lucht in dirigeert, hoort een melding bij ons”, aldus het NCTB.

„Wij moeten oordelen over de vraag of elders bewaking moet worden opgevoerd, het alerteringssysteem geactiveerd moet worden of anderszins maatregelen moeten worden genomen. Het ziet er naar uit dat het verder operationeel allemaal goed verlopen is.” De NCTB gaat met politie en marechausse onderzoeken waarom ze te laat is geïnformeerd.

Bewakers van het festival in Biddinghuizen hielden de man in eerste instantie tegen toen hij met twee andere jongens zonder kaartje het terrein op wilde. De 21-jarige Amstelvener wist vervolgens te ontsnappen in een gestolen auto, waarop een klopjacht volgde. Omliggende regiokorpsen kregen het verzoek uit te kijken naar het voertuig en de man. Hij werd later alsnog aangetroffen op het festivalterrein.

Politieke partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van minister Donner (Justitie, CDA). Zo wil het Tweede-Kamerlid Weekers (VVD) van Donner weten of de achtervolging van de Amstelvener inderdaad een terreuralarm betrof, terwijl niet alleen de NCTB niet op de hoogte werd gebracht, maar ook Schiphol pas later geïnformeerd werd.

Volgens een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen bestaat er een zogenoemd ‘opschalingsmodel’ aan de hand waarvan kan worden vastgesteld wanneer lokale opsporing regionaal of zelfs landelijk moet worden opgetuigd. Volgens de zegsman is het volstrekt onduidelijk of dat opschalingsmodel nu van toepassing is geweest. Het is volgens hem ook mogelijk dat de politie al vrij snel in de gaten had dat het om een faketerrorist ging. De politie meldde gisteren dat de 21-jarige man nog vast zit. „Hij wilde een grap uithalen. Hem wordt heling en of diefstal van de gestolen auto ten laste gelegd alsmede bedreiging.”