‘Buitenlandse trainers in Somalië’

De Somalische beweging Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU) heeft gisteren een trainingskamp voor milities geopend, met instructeurs uit Eritrea, Afghanistan en Pakistan. Dat hebben getuigen gemeld tegen persbureau Reuters.

De extremistische leider Hassan Dahir Aweys sprak ruim 600 islamitische strijders toe in het kamp in Hiilweyne, ten noorden van de hoofdstad Mogadishu. „Jullie zullen militaire tactieken leren om je land op islamitische wijze te verdedigen.”

De aanwezigheid van buitenlandse instructeurs wijst op een door velen gevreesde internationalisering van de crisis in Somalië. Begin juli dook bij persbureau Associated Press een videoband op, waaruit zou blijken dat Arabische moslimextremisten hebben meegevochten in Somalië aan de zijde van de ICU.

De Verenigde Staten hebben eerder de vrees geuit dat Somalië een vrijplaats van terroristen zou worden. Aweys wordt door Amerika gezocht wegens terrorisme. Hij wordt ervan verdacht banden te hebben met Al-Qaeda, hoewel hij dat zelf ontkent. Diplomaten waarschuwen dat Somalië het strijdtoneel kan worden voor gevechten tussen de gezworen vijanden Ethiopië en Eritrea. Ook zeggen ze dat nieuwe landen zich in de strijd hebben gemengd, zoals Libië, Iran en Egypte. Eritrea ontkent al lange tijd enige betrokkenheid in Somalië, maar volgens een rapport van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het land wapens gestuurd naar de islamitische milities.

Ethiopië, de grote rivaal van Eritrea, steunt de Somalische overgangsregering, die in Baidoa zetelt omdat het voor hen te onveilig is in Mogadishu. De overgangsregering heeft zelf geen militaire slagkracht. Officieel weerspreekt Addis Abeba elke fysieke betrokkenheid, maar getuigen hebben sinds juli verschillende malen bericht over de massale aanwezigheid van Ethiopische soldaten in Somalië.

Ondertussen opende de ICU gisteren in een officiële ceremonie de zeehaven van Mogadishu. De haven was in geen elf jaar gebruikt vanwege de anarchie. Met de opening willen de moslimfundamentalisten onderstrepen dat ze orde en veiligheid in Somalië willen scheppen. Zo kondigde de ICU gisteren eveneens een verbod aan op export van wilde dieren en houtskool. (Reuters, AP)