BUITEN

Veerhavenconcert 2005

Zeeland Nazomer Festival

Het Zeeland Nazomer Festival speelt zich van 29 aug t/m 9 sept met opera (Der fliegende Holländer), muziektheater (de vrouwen van Kamp Westkapelle) en theater (o.a. De ondergang van de Titanic) af op allerlei locaties in Zeeland. Er is ook een festivalhart met tal van optredens op het Abdijplein in Middelburg.

Info en kaarten: www.nazomerfestival.nl of 0900 33 000 33.

Muziekfestival Oldambt

Het vijfde Oldambster Muziekfestival in het Oost-Groningse Oldambt brengt van 29 aug t/m 3 sept tal van soorten muziek (opera, musical, r&b en jazz) in kerken, boerderijen en andere onverwachte locaties.

Inl. www.stichtingmuziekpromotie.nl

Veerhavenconcert

Op 26 en 27 augustus wordt het OVG Veerhavenconcert in de Veerhaven in Rotterdam gehouden. Twee gratis toegankelijke klassieke openluchtconcerten in de sfeervolle Veerhaven. Zaterdagavond staan op het ponton in de haven het Vlaams Radio Orkest (een symfonieorkest met 70 man bezetting!) o.l.v. de dirigent Yoel Levi en de solisten uit de USA Philip Webb en Brenda Harris. Zondagmiddag treedt het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest op o.l.v. Dick van Gasteren met soliste Nora van der Stelt. Op zondagmiddag 27 augustus zal van 13-14u voor de eerste keer het Veerhavenkidsconcert plaatsvinden: een klassiek openluchtconcert voor en door kinderen met medewerking van het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest, de SKVR en War Child.

Inl www.veerhavenconcert.nl

Tangokwartet Slottuin

Het Slottuintheater besluit op zondag 27 augustus de zomer van met een gevarieerde voorstelling. Vanaf 13u30 treden achtereenvolgens het Pavadita Tango strijkkwartet, Circusdrome en Ed Carree op in het openluchttheater in de tuin van Slot Zeist. De toegang is gratis. Rond 14u30 is het tijd voor Wereldberoemd met Gijs en Guus, een voorstelling over twee jongens die hun grote droom trachten te verwezenlijken: wereldberoemde circusartiesten worden. Maar voordat het zover is moet er nog heel wat gebeuren. Tot slot van de middag treedt Ed Carree op om 15u30.

Het theater is uitsluitend bereikbaar via het witte bruggetje aan de achterzijde van Slot Zeist. Bij twijfel over het weer bellen voor vertrek: tel. 030-69104 65 of kijk op www.slottuintheater.nl.

Chinees Festival

Op zaterdag 26 en zondag 27 augustus verandert de Rotterdamse Westersingel in een openluchtpodium voor het Chinees Cultureel Festival. Het programma duurt van 11-18u. Naast Chinese markt- en eetkramen zijn er diverse optredens te zien op gebied van opera, dans, muziek maar ook: tentoonstellingen en demonstraties van traditionele en moderne Chinese kunst. Wu Shu grootmeesters geven kungfu en taiji demonstraties. Waarzeggers berekenen Chinese sterrenbeelden en voorspellen de toekomst aan de hand van je geboortejaar, -maand, -dag en uur. En verder: Chinese kalligrafie, theeceremonie, stempel en vliegers maken en Chinese dimsum hapjes. De Chinese bevolking is één van de oudste migrantengemeenschappen in Rotterdam. Er wonen momenteel zo’n 8.000 Chinezen in Rotterdam.

Westersingel tussen Kruisplein en het Eendrachtsplein.

Wijnstok bij De Sprenk

Op zondag 27 augustus organiseert De Sprenk die in het teken staat van alle mogelijkheden van de wijnstok en de druif. Tijdens deze dag zullen de kruidentuinen van De Sprenk geheel in het teken staan van de wijnstok. De wijnstok, ook wel vaak druif of druivelaar genoemd, is een bron van gezondheid. Er bestaat thee met wijnstokbladeren, er is druivenpitolie, (kruiden)wijn, kruidenazijn, kruidenmosterd, druivensapjes enz. Op het terras worden diverse gerechten met de wijnstok als basis geserveerd. Er wordt voorlichting gegeven over de aanleg van een wijngaard en er

zijn natuurlijk diverse wijnstokken te koop.

Zo 27 aug. 10-17u. Entree € 4 Kruidencentrum De Sprenk, Lijsterlaan 28, 5425 XZ De Mortel (N-BR). Inl 0492-317105 & www.desprenk.nl

Thee & muziek

Op zondag 27 augustus organiseert Theetuin De Buytenplaats een uitgebreide afternoon tea in de tuin van de Buytenplaats in Noordwolde. Vele zintuigen komen aan bod. Taarten, sandwiches, scones en quiches strelen de smaakpapillen, de geuren van de verschillende theesoorten zijn een genot voor de neus. Het Groningse Poes & Poel brengen hun vrolijke, traditionele folk-achtige dansmuziek ten gehore. De tuin gaat open om 13u, het concert start om 14u.

Theetuin de Buytenplaats, Dwarsvaartweg 8, Noordwolde. Kosten t/m 25 aug. €19,95 p.p inclusief. Op 27 augustus kost een kaartje aan de kassa €22,50 p.p. Van de kaartverkoop gaat € 5 per verkocht kaartje naar een project dat zich richt zich op vrouwen die het slachtoffer van een oorlog zijn geworden. (zie ook www.soroptimist.nl). Parkeren kan bij Sporthal de Duker (150 m afstand van de Theetuin de Buytenplaats. Res: 0561-431196. Digitaal: info@debuytenplaets.nl

Kunst & Koningsduin

Op zondag 27 augustus zijn er culturele elementen tijdens Kunst & Koningsduin, het evenement dat natuur en kunst combineert in het Noordhollands Duinreservaat. Negentien kunstenaars nemen het publiek mee naar hun inspiratiebron: de duinen van Noord-Holland. Een grote verscheidenheid aan beeldende kunst, diverse muziekvormen, poëzie en literatuur verrassen de bezoeker, die al wandelend in de natuur de speciaal uitgezette kunstroute volgt. De dag wordt muzikaal besloten om 17u30 bij het speciale duinterras. Deelnemers aan deze editie van Kunst & Koningsduin zijn o.a. Noam Ben-Jacov (beeldend kunstenaar), Bernard vd Boogaard (componist), Tourdion (zangkoor), Tsead Bruinja (dichter). Kees Oosterbaan (tekenaar), Ingerid Opstelten (beeldend kunstenaar), Sander Rood (beeld kunstenaar), Jac. Splinter (beeldend kunstenaar), Anne Vegter (dichter), Thomas Verbogt (schrijver) en Elly de Waard (dichter).

Entree €5 per volwassene. Hiervoor krijgt men het programmaboekje waarin de kunstenaars zich voorstellen en de route wordt beschreven. Kinderen tot 12 jaar gratis. Verkoopadressen: Eerste Bergense Boekhandel, Kunstenaarscentrum Bergen en Museum Kranenburgh te Bergen; boekhandel Dekker & Dekker in Egmond aan Zee; boekhandel Laan en bezoekerscentrum De Hoep te Castricum en natuurlijk aan de ingang van het evenement op de dag zelf.

Inl www.kunstenkoningsduin.nl

Kunstroute Drachten

Open ateliers van 10 kunstenaars, zondag 27 augustus, 13-17 u. Routebeschrijving bij VVV Drachten, Museum Smallingerland.

Inl 0512-515689 & www.smallingerland.nl

Papiermanifestatie

Stichting Papierfabriek De Middelste Molen, gevestigd in Loenen op de Veluwe, organiseert dit jaar voor de 5de keer een speciale papiermanifestatie op 26 en 27 augustus. Het thema is: Papier in Beweging. Negen kunstenaars krijgen de gelegenheid om met het bijzondere papier van de Middelste Molen aan het werk te gaan. Dit jaar in combinatie met hout. De deelnemers zijn: Imke Beek, Marjolijn Delver, Harriët Elsenaar, Karla Kassenaar, Jan Kettelerij, Agnete Mortensen, Marijke Renes, Carolina Veerkamp en Ron van der Werf. Verder is er het Ladderproject van kunstenaars Mieke Veerkamp en Karla Kassenaar. Piet Kempenaar van Verfmolen De Kat uit Zaandam en een workshop tentjes van handgeschept papier met Claudia Eikendal. Op zaterdag 26 en zondag 27 augustus bent u tussen 11-16u van harte welkom. T/m 10 september is er in het CODA Museum te Apeldoorn in het kader van de Holland Papierbiënnale een kleine expositie te bezichtigen van bovenstaande kunstenaars.

Inl www.demiddelstemolen.nl

Toerfiets Molentocht

Op zaterdag 26 augustus worden er toertochten gehouden door de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden vanuit Dordrecht. De standaard fietstoertocht is 120 km, maar er is ook een verkorte route van 80 km, voor wie wel sportief wil fietsen, maar 120 km te veel van het goede is. En dan is er ook nog een kortere route van 40 km, langs het riviertje de Alblas/Graafstroom en onder andere langs de molens bij Kinderdijk.

Start clubhuis van 'de Mol' tussen 8-9u uur voor de 120 km, van 9-10u voor de 80 km en tussen 9-11u voor de 40 km tocht. Het adres in de Merwelanden is: Vogelaarsweg 6, Dordrecht (tel.: 078-6164303). Het inschrijfgeld is € 2,- voor de 120 km-tocht en € 1,50 voor de 80- en de 40 km-tochten. Kinderen tot 12 jaar, onder begeleiding van volwassenen, betalen slechts € 0,50. Niet NFTU-leden betalen € 1- extra i.v.m. verzekering. Inl G. van den Bogerd, 078-6165350 & www.fietsclubdemol.nl

Dag van het Veen

Zaterdag 26 augustus van 10-17u staat het recreatieterrein Oortjespad in Kamerik (Kanis) in het teken van de Dag van het Veen.

De Dag is bedoeld om het gebied de Venen onder de aandacht te brengen van zijn inwoners en omwonenden. De toegang tot het Oortjespad is vrij en de bereikbaarheid uitstekend. De speelweiden van het recreatieterrein dienen als markt- en activiteitenterrein voor de diverse deelnemers:

van poldermuseum tot beeldend kunstenaar, van waterschap tot drinkwaterbedrijf en van boer tot hooibalenpiramidebouwer. De recreatieplas is het decor voor muziek- en toneelvoorstellingen op een drijvend podium. Daar kan men ook kanoën of met een gondel varen. Verder zijn er: een reuzenrad, een waterspektakel van ‘Nederland leeft met water’ en presentaties van waterschappen.

Inl www.dagvanhetveen.nl. Ook is een gratis programmaboekje op te halen bij gemeentehuis, Rabobank, VVV en bibliotheek, of aan te vragen bij het Programmateam de Venen, 030-2583871.

Hortensiaverbloeidagen

De jaarlijkse Hortensiadagen bij kwekerij en theetuin ’t Houten Huis vinden in augustus voor de tweede keer plaats; op 24, 25, 26 augustus en 31 augustus en 1, 2 september. Dan kunnen bezoekers genieten van prachtig verbloeiende Hortensia’s met veranderende bloem- en bladkleuren. Ruim 130 soorten en variëteiten zijn te zien en te koop. Van bijzondere dubbelbloemige Hortensia’s tot de meer bekende boerenhortensia’s met grote ronde bollen en vlakke bloemschermen. Naast Hortensia’s heeft kwekerij ’t Houten Huis een grote collectie Vaste Planten (meer dan 2000 soorten), Papavers (meer dan 110 verschillende) en Pioenrozen (meer dan 450 verschillende).

Kwekerij en theetuin ’t Houten Huis, Nieuwe Tijningen 78 in Zaltbommel. Inl 0418-6806 08 of www.tuinplantenkwekerij.nl