Brussel weert Amerikaanse genrijst

In Amerikaanse rijst zijn sporen aangetroffen van een genetisch gemodificeerde rijstsoort die verboden is, zowel in de Verenigde Staten zelf als in Europa. De Europese Commissie heeft daarom gisteren maatregelen aangekondigd die moeten voorkomen dat Europese consumenten met de genrijst in aanraking komen.

Handelaren die Amerikaanse rijst willen importeren moeten een certificaat kunnen tonen waaruit blijkt dat het voedsel is onderzocht op de aanwezigheid van de genetisch aangepaste rijstvariant LL Rice 601. Voedselautoriteiten in Europese landen zullen reeds geïmporteerde rijstproducten willekeurig testen. De maatregelen gelden voorlopig voor zes maanden.

LL Rice 601 is ontwikkeld door het Duitse bedrijf Bayer Cropscience. Op 31 juli liet het bedrijf aan de Amerikaanse autoriteiten weten dat sporen van LL Rice 601 waren aangetroffen in partijen gewone rijst met een lange korrel. Pas op 18 augustus werden de Europese autoriteiten in Brussel geïnformeerd.

Volgens de VS bestaat er geen gevaar voor de volksgezondheid en het overweegt de genrijst nu alsnog toe te laten. Maar Europa, waar onder burgers veel weerstand bestaat tegen ‘genvoedsel’, heeft strenge procedures voor het toelaten van genetisch gemodificeerde voedingswaren.

Vorig jaar was er een vergelijkbaar incident. Brussel trof toen maatregelen om te voorkomen dat consumenten in aanraking zouden komen met een genetisch gemodificeerde maïssoort die in VS jarenlang bleek te zijn verbouwd zonder dat daar toestemming voor was gegeven.