Britse staatssecretaris voor ‘fitness’

Het aantal dikke Britten neemt verontrustend snel toe. Met het oog daarop heeft de regering een speciale portefeuille voor ‘fitness’ ingesteld, die zal vallen onder staatssecretaris voor volksgezondheid Caroline Flint, zo is gisteren bekendgemaakt. Flint, zelf tamelijk slank, moet bevorderen dat de Britten gezonder eten en meer aan lichaamsbeweging doen.

Uit een nieuw rapport van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat het aantal zwaarlijvige mannen, nu ongeveer een kwart van het totaal, in 2010 naar verwachting zal zijn gestegen tot eenderde. In de jaren tachtig was nog maar een op de zestien mannen te zwaar in verhouding tot zijn lengte. In 2004 was ook 24 procent van de vrouwen te zwaar, vergeleken met 16 procent in 1993. Ook het aantal dikke kinderen neemt snel toe, vooral meisjes. Jaarlijks sterven zo’n negenduizend Britten een vroege dood omdat ze te dik zijn.

Het is nog niet duidelijk wat de regering precies wil doen ter bestrijding van de zwaarlijvigheid. Flint heeft al gezegd dat ze niet een soort super-aerobics-lerares voor het hele land wil zijn. Consumentenorganisaties dringen aan op strengere criteria voor de reclame van slecht voedsel en voor etiketten met meer informatie over de voedingswaarde van producten in winkels.