Bezoeker autorace dood, beveiligers aangehouden

Een 26-jarige Rotterdammer die zondag na afloop van de Bavaria City Racing werd aangehouden door zes beveiligers, is dinsdag overleden. De bezoeker van het Formule 1-spektakel werd bij zijn aanhouding onwel en met ernstig hoofdletsel opgenomen in het Erasmus Medisch Centrum.

Of het overlijden van de man in direct verband staat met zijn aanhouding, moet duidelijk worden bij een sectie op het lichaam. Het openbaar ministerie zal vandaag één verdachte, een man uit Sneek, voorgeleiden. Zes medewerkers van een beveiligingsbedrijf, die wegens openlijke geweldpleging zijn aangehouden, zullen spoedig in vrijheid worden gesteld. Justitie beschouwt hen niet langer als verdachten, aldus een woordvoerder gisteravond. Eerder op de dag had de politie de zevende verdachte aangehouden.

De overleden man maakte volgens een woordvoerder van de politie Rotterdam Rijnmond deel uit van een groep die zich na afloop van de race „vervelend ophield” in het vipdorp. „Toen wij daar aankwamen, was de man aangehouden nadat hij volgens getuigen volledig door het lint was gegaan.”

Toen een dag later bleek dat de man ernstig inwendig letsel had opgelopen, werden de beveiligers van het beveiligingsbedrijf International Security Agency (ISA) aangehouden. Een woordvoerder van het beveiligingsbedrijf zegt de dood van de man ten zeerste te betreuren. Het bedrijf heeft „vertrouwen” in een goede afloop voor de beveiligers. „Zij hebben gehandeld volgens de instructies. Het zijn integere mensen.”

Volgens de ISA-woordvoerder was het „bijzonder moeilijk” geweest de man onder controle te krijgen. „Je probeert een incident niet te laten escaleren. Dat is niet gelukt. Op een gegeven moment moet je er dan meerdere mensen op zetten.” De jongeren zouden gedurende vrij lange tijd overlast hebben veroorzaakt. De organisator van het evenement, Rotterdam Racing, wacht de uitkomst van het onderzoek af.