België

Cultuurmarkt Vlaanderen Op zondag 27 augustus is het historische centrum van Antwerpen het decor van de jaarlijkse Cultuurmarkt van Vlaanderen. De hele binnenstad is dan autovrij - het openbaar vervoer rijdt wel. Honderden organisaties bieden informatie over het komende culturele seizoen en op een tiental podia geven gezelschappen voorproefjes van hun voorstellingen. Toneel en andere podiumkunsten zijn vooral op de Groenplaats te zien en in enkele theaters (Het Paleis, Fakkeltheater). Voorts is er veel muziek, stand up-comedy (Buster), dans en opera (kapel van de Lessius Hogeschool). Literatuur krijgt aandacht (op het ‘Leesplein’). In galerie De Zwarte Panter, worden diepgaander gesprekken gevoerd over kunst en cultuur.

Cultuurmarkt in Antwerpen 27 aug 11-18u. Inl 0032 32039585 & www.cultuurmarkt.be

Brangwyns Wereld De Engelse kunstenaar en ontwerper Frank Brangwyn (1867-1956) verhuisde op zijn 7de van zijn geboortestad Brugge naar Londen. Daarna bereisde hij de halve wereld. Hij schonk Brugge in 1936 een groot aantal van zijn werken – hij maakte er ruim 12.000 – waarvan nu een mooie keuze is te zien in het Arentshuis (interieurontwerpen) en het Groeningemuseum (schilderijen en grafisch werk). Brangwyn werd beroemd door zijn muurschilderingen voor de Parijse galerie L’Art Nouveau van kunsthandelaar Siegfried Bing. Hij maakte schilderijen, affiches en etsen en ontwierp meubels, tapijten en juwelen. Art nouveau en impressionisme bleven zijn belangrijkste inspiratiebronnen, samen met de ideeën van de Arts and Crafts-beweging van zijn leermeester William Morris.

Groeningemuseum, Dijver 12 en Arentshuis, Dijver 16, Brugge, t/m 17 sept., di t/m zo 9.30-17u. Inl 0032 50448743 en www.museabrugge.be

En verder Rondom Rembrandt, t/m 31 dec., Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen 0032 32387809, www.kmska.be; be;