BASF wil resistente aardappelen testen

rotterdam, 24 aug. Het bedrijf BASF heeft in Engeland vergunning gevraagd voor een veldtest met genetisch veranderde aardappelen. Deze zijn met moderne DNA-technieken resistent gemaakt tegen de `aardappelziekte`. BASF wil de resistente aardappelen binnen tien jaar op de markt brengen. Maar milieuorganisatie Friends of the Earth wil niet van proeven weten. Aardappelziekte is een schimmelziekte veroorzaakt door Phytophtora infestans. Uitbraak van de ziekte wordt met milieu-onvriendelijke bespuitingen voorkomen. In de Andes komt onder wilde aardappelen natuurlijke resistentie voor, maar het lukte nooit die in te kruisen. BASF kon het betrokken gen zelf ovedragen. Aardappelziekte veroorzaakte de dramatische Ierse hongersnood in 1846. Toch stuitten veldtesten in Ierland ook op verzet.